Κυριακή, Οκτωβρίου 21, 2012

Αχινομακαρονάδα του Πάνου

Καλοκαίρι... όλοι λίγο πολύ πάμε στις παραλίες. Αν κάποιοι από εσάς προτιμάτε τις άγριες παραλίες, ή αν τύχη και πάτε σε αυτές, και σας αρέσουν οι αχινοί, μαζέψτε τους, και φτιάξτε μία υπέροχη και πεντανόστιμη αχινομακαρονάδα, από εμένα. Μία specialite μου που θα σας μείνει αξέχαστη!!
Υλικά:
1/2 κιλό μακαρόνια Λινγκουίνι, ή Σπαγγέτι
20-25 φρέσκους μεγάλους αχινούς (κατά προτίμηση κόκκινοι, είναι πιο γευστικοί)
1 κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα (250 γρμ.)
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
2-3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κόκκινη μικρή πιπερούλα χωρίς σπόρους
1 κουτ. σ. ντοματοπελτέ (πάστα)
1 μικρό ξυλάκι κανέλας
1/2 νεροπότηρο λευκό κρασί
6-7 φύλλα φρέσκο βασιλικό
1 κουτ. σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1/2 κούπα ελαιόλαδο
αλάτι
5-6 γαρίδες μεγάλες, βρασμένες με το κέλυφος για γαρνίρισμα, (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Με ένα ψαλίδι αφαιρείτε το πάνω μέρος του αχινού, ξεπλύνετε καλά, και με ένα κουτάλι παίρνετε την σάρκα. (αυγά) και τα βάζετε όλα σε ένα μπολ. (Αν μαζέψετε τους αχινούς μόνοι σας από την θάλασσα, αυτή την διαδικασία κάντε την εκεί, και ξεπλύνετε με θαλασσινό νερό.)
Βάλτε τα μακαρόνια να βράσουν σε νερό και αλάτι. Σουρώστε τα καλά.
Σε ένα βαθύ τηγάνι βάλτε το ελαιόλαδο να κάψει, ψιλοκόψτε το κρεμμύδι, και ρίξτε το μαζί με το σκόρδο να σωταριστούν. Ρίξτε τα ντοματάκια, τον πελτέ, ψιλοκόψτε την πιπερούλα, τα φύλλα βασιλικού, τον μαϊντανό, και ρίξτε τα μέσα. Ρίξτε και την κανέλα, και ανάλογο αλάτι. Αφήστε να βράσουν τα ντοματάκια, προσθέτοντας όσο νερό χρειαστεί, για να δέσει η σάλτσα. Σβήστε με το κρασί, και αφήστε να πάρει μία-δύο βράσεις. Κατεβάστε από τη φωτιά και αφήστε 2-3 λεπτά να σταματήσει εντελώς ο βρασμός. Πάρτε το 1/3 της σάλτσας, και ανακατώστε την καλά με τα μακαρόνια. Βάλτε τα σε μία μεγάλη πιατέλα. Ρίξτε μέσα στην υπόλοιπη σάλτσα τους αχινούς, και ανακατέψτε καλά. Ρίξτε την σάλτσα αυτή με τους αχινούς πάνω στα μακαρόνια, και σερβίρετε την πιατέλα στο τραπέζι όπως είναι ζεστή. Στολίστε αν θέλετε την πιατέλα, με λίγα ακόμα φρέσκα ολόκληρα φύλλα βασιλικού, και με τις ολόκληρες γαρίδες.

Μυστικό:
Αν βράσετε γαρίδες, χρησιμοποιήστε από το νερό που τις βράσατε για την σάλτσα σας.
Μπορείτε να σερβίρετε τα μακαρόνια και σε μερίδες, μοιράζοντας την σάλτσα με τους αχινούς σε κάθε πιάτο, βάζοντας και από μία γαρίδα πάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF