Κυριακή, Οκτωβρίου 21, 2012

Μελιτζάνες παρμεζάνα

Ένα πανεύκολο και νοστιμότατο πιάτο. Για πρώτο πιάτο, η και ως συνοδευτικό κύριου πιάτου. Οι φώτο είναι ενδεικτικές.
Υλικά:
4 μέτριες μελιτζάνες
4 μέτριες καλά γινωμένες σφιχτές ντομάτες, περίπου 250 γρμ. (η εναλλακτικά 1 κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια)
2-3 σκελίδες σκόρδο
2-3 φύλλα βασιλικού
180 γρμ. τυρί παρμεζάνα τριμμένη
130 γρμ. τυρί μοτσαρέλα σε λεπτές φέτες
ρίγανη
πιπέρι
αλάτι
αλεύρι για τις μελιτζάνες
 ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:
Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος σε λεπτές φέτες 1 εκατ. Τις τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι, και τις αλατίζουμε. Τις αφήνουμε για 1-2 ώρες να ξεπικρίσουν. Τις τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας να απορροφηθεί η υγρασία καλά. Τις βουτάμε και από τις δύο πλευρές στο αλεύρι, και τις τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Βουτάμε σε καυτό νερό τις ντομάτες, και αφαιρούμε την φλούδα. Τις κόβουμε στη μέση, και με ένα κουτάλι, αφαιρούμε τους σπόρους, και τις ψιλοκόβουμε. Σοτάρουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, αλάτι, βασιλικό ψιλοκομμένο, ρίγανη, και αφήνουμε να πήξει η σάλτσα.
Αλείφουμε ένα μέτριο πυρέξ, η ταψί με ελαιόλαδο, και λίγη σάλτσα, στρώνουμε από μία στρώση φέτες μελιτζάνας.
Καλύπτουμε κάθε φέτα με σάλτσα ντομάτας, απλώνουμε διαδοχικά, με κενό μεταξύ τους, τις μισές φέτες μοτσαρέλα, πασπαλίστε με παρμεζάνα, και μαύρο πιπέρι. Αν θέλετε ρίχνετε και μερικά χοντροκομμένα φύλλα βασιλικού. (Προαιρετικά)
Καλύπτουμε με άλλη μία στρώση μελιτζάνες, και επαναλαμβάνουμε την παραπάνω διαδικασία τελειώνοντας με μπόλικη παρμεζάνα και πιπέρι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C βαθμούς για περίπου 30-35 λεπτά, λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
 Σερβίρεται ζεστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF