Κυριακή, Οκτωβρίου 21, 2012

Μαγειρίτσα της μαμάς Ελένης. (Ζακυνθινή)

Μία αλλιώτικη μαγειρίτσα, Ζακυνθινή , από την μαμά Ελένη. Την μαγειρίτσα αυτή την κάνουμε αρκετά σπίτια στην Ζάκυνθο, αν όχι όλα, αλλά δυστυχώς δεν είναι γνωστή σε άλλα μέρη. Και έτσι είπα να σας την δώσω να την δοκιμάστε και εσείς. Είναι μία πεντανόστιμη συνταγή από την μητέρα μου την κυρά Ελένη, που περνά από γενιά σε γενιά. Δοκιμάστε την!!
Υλικά για 4-5 μερίδες:

Τα τσιλίκουρδα πού λέμε.
1 συκωταριά αρνίσια
1 αντεριά αρνίσια (ολόκληρο το έντερο, και όχι τεμαχισμένο)
1 κοιλίτσα αρνίσια
4 ποδαράκια αρνίσια
1 μπόλια αρνίσια
2 μέτρια φρέσκα σκόρδα
3-4 φύλλα σέλινο
2 μέτρια ξυλάκια κανέλας
10 μοσχοκάρφια (γαρύφαλλα)
2 φύλλα δάφνης
1 κουτ. σ. καλή ντοματοπολτό, (πάστα, όχι πουμαρό)
1 ποτ. του κρασιού ελαιόλαδο
30-40 γρμ. λαδωτήρι Ζακύνθου
λίγη ρίγανη
αλάτι, πιπέρι, μπόλικο
και το ανάλογο νερό

Εκτέλεση:
Πλένετε καλά τα εντόσθια και τα κόβετε σε μέτρια κομμάτια, (μπουκές) Καθαρίζετε καλά τα έντερα χωρίς να τα κόψετε σε κομμάτια, το πολύ να τα κόψετε στη μέση, για να μπορέσετε να τα καθαρίστε καλύτερα. Τα ποδαράκια τα κόβετε στη μέση.
Φτιάχνουμε τις γαρδούμπες. Κόβετε την μπόλια σε μεγάλα κομμάτια, και φτιάχνετε χοντρά "φιτίλια" ένα δάχτυλο πάχος, και 7-8 εκ. μήκος. Παίρνετε ένα φιτίλι, και δένετε καλά την άκρη του εντέρου, τυλίξτε λίγο έντερο και δέστε το καλά με θηλιά να μην σας λυθεί στο βράσιμο. Συνεχίστε το ίδιο και στα υπόλοιπα κομμάτια μπόλιας. όσο έντερο περισσέψει, κάντε το ίδιο και στα ποδαράκια, (όχι στο κομμάτι με το νύχι) τυλίξτε όσο έχετε έντερο. Ψιλοκόψτε τα σκόρδα τα κρεμμυδάκια και το σέλινο. Σε μία κατσαρόλα βάλτε το ελαιόλαδο να κάψει, και σοτάρεται λίγο σε χαμηλή φωτιά, όλα τα εντόσθια και τα ποδαράκια. Τέλος προσθέστε τα σκόρδα να πάρουν δυο γυρισιές, και μετά το νερό, τον ντοματοπολτό, όλα τα μπαχαρικά και το σέλινο,, εκτός το λαδωτήρι. Ανακατέψτε τα καλά. Σκεπάστε την κατσαρόλα, και αφήστε σε μέτρια φωτιά να βράσουν καλά, προσέχοντας να συμπληρώστε νερό αν χρειαστεί.
Αφήστε να πιει όλο το νερό, να μείνει με το λαδάκι του. Λίγο πριν το τέλος του βρασίματος, τρίψτε με τα δάχτυλα το λαδωτήρι, και ρίξτε το μέσα να πάρει μία δύο βράσεις.

Καλή όρεξη, και...
Tips: 
Γίνετε εξίσου το ίδιο και με κατσικίσια εντόσθια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF