Κυριακή, Οκτωβρίου 21, 2012

Μελιτζάνες σκορδοστούμπι με πατάτες, α λα Τζάντε

Περιγραφή:
Σπεσιαλιτέ Ζακύνθου! Ένα νόστιμο Ζακυνθινό πιάτο από την γιαγιά μου. Η φώτο είναι ενδεικτική.
Υλικά:
4 μελιτζάνες κανονικές (κατά προτίμηση τσακώνικες)
4 πατάτες μέτριες
4 ντομάτες γινωμένες καλά
1 κουταλιά σούπας πάστα ντομάτας
6-7 σκελίδες σκόρδο
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
1 ποτήρι νερό
1 κ. γ. ξύδι
Μία πρέζα ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
1 καρύδι λαδωτήρι Ζακύνθου

Εκτέλεση:
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε ροδέλες ενός εκατοστού, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε ώσπου να ετοιμάσουμε τις πατάτες.
Κόβουμε και τις πατάτες σε κυδώνι χοντρό και τις τηγανίζουμε, μετά τηγανίζουμε και τις μελιτζάνες, και τις αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα νταβά βάζουμε το λάδι να κάψει, ψιλοκόβουμε μέσα το σκόρδο και το μαραίνουμε λίγο. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε καλά μέσα στο νταβά. Ρίχνουμε το νερό, την πάστα ντομάτας, το ξύδι και τα μπαχαρικά, εκτός το λαδωτήρι.
Αφήνουμε να βράσουν οι ντομάτες καλά, και προσθέτουμε τις τηγανισμένες μελιτζάνες και πατάτες και τρίβουμε μέσα με τα δάχτυλα και το λαδωτήρι.
Τα αφήνουμε να πάρουν δύο τρεις βράσεις και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Φτιάχνει 4-5 μερίδες.
Καλή σας όρεξη.

Λίγα μυστικά ακόμα:
Μπορούμε το σκόρδο να το σπάσουμε με το ειδικό εργαλείο, ή να το κοπανίσουμε στο γουδί.
Η γιαγιά μου το έκοβε ψιλά κομματάκια με το μαχαίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF