Δευτέρα, Οκτωβρίου 22, 2012

Μαντιλάκια Ζακυνθινά (αλμυρά)

Αλμυρά μαντιλάκια γεμιστά, με κρέμα τυριών, σε υπέροχο αρωματικό τραγανό φύλλο. Μια δικιά μου συνταγή δημοσιευμένη αποκλειστικά στο sintagespanos. Η συνταγή αυτή εκτελείται και δημοσιεύεται για πρώτη φορά στο site μου.
Υλικά για 12 μαντιλάκια:

Για τη ζύμη:
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
1/4 ποτήρι ελαιόλαδο
1/4 ποτήρι νερό
120 γρμ. γιαούρτι στραγγιστό
1/2 κουτ. γλ. χυμό λεμόνι
1 κουτ. γλ. κοφτό αλάτι
1/3 κουτ. γλ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
3 κουτ. γλ. πέικιν πάουντερ

Κρέμα τυριού, γέμιση:
150 γρμ. τυρί κρέμα
150 γρμ. μυζήθρα
100 γρμ. τυρί φέτα, σκληρή
20 γρμ. βούτυρο μαλακό, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κρόκο αυγού, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουτ. σ. κοφτή λιαστή ντομάτα, αρκετά καλά ψιλοκομμένη
1 πρέζα ρίγανη, ή θυμάρι, καλά τριμμένο
2 πρέζες αλάτι, (ανάλογα το πόσο αλμυρή είναι η φέτα)
ελάχιστο πιπέρι

Για την επάλειψη:
1 κρόκο αυγού
1 κουτ. σ. νερό

Για διακόσμηση:
Μερικές ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσι, (στην άλμη σε βαζάκι κομμένες)
Λίγο σουσάμι (προαιρετικά)
Εκτέλεση συνταγής:

Ζύμη:
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο με το πέικην πάουντερ. Κάνουμε μία μικρή λακκούβα στο κέντρο, και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά τραβώντας λίγο - λίγο αλεύρι, έως ότου ανακατευθούν όλα τα υλικά. Ζυμώνουμε καλά με το χέρι, μέχρι να γίνει μία απαλή και αφράτη ζύμη, περίπου 5-6 λεπτά.
Ανοίγουμε την ζύμη με τον πλάστη μας σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε φύλλο ελαφρώς μεγαλύτερο από 36Χ48 εκ. Με ένα πινέλο βουρτσίζουμε το περιττό αλεύρι πάνω από το φύλλο. Κόβουμε λίγο τις άκρες που περισσεύουν για να φέρουμε ακριβώς το φύλλο σε 36Χ48 εκ. Κόβουμε το φύλλο σε 3 ομοιόμορφες λωρίδες κατά μήκος, δλδ. 48Χ12 εκ. και χωρίζουμε την κάθε λωρίδα στα 4 και έτσι έχουμε 12 κομμάτια 12Χ12 εκ. το κάθε ένα. Βουρτσίζουμε το περιττό αλεύρι από τα φύλλα και από την άλλη πλευρά.
Κρέμα τυριού:
Μαλακώνουμε το τυρί κρέμα με το σύρμα. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν. Χτυπήστε το αυγό με το αλάτι, και προσθέστε το στο μείγμα. Ανακατέψτε καλά, και προσθέστε ρίγανη, πιπέρι, και την λιαστή ντομάτα. Δουλέψτε τα υλικά καλά με το σύρμα να ενσωματωθούν. Διαλύστε με το χέρι την μυζήθρα, και ρίξε την στην κρέμα. Ψιλοτρίψτε με το χέρι και την φέτα, και ρίξτε την και αυτή στην κρέμα. Ανακατέψτε τα με ένα κουτάλι, να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά.

Ολοκλήρωση:
Παίρνουμε ένα φύλλο, και βάζουμε από μία κουταλιά της σούπας κρέμα, στο κέντρο σε κάθε μαντιλάκι. Διπλώνουμε τις γωνίες σύμφωνα με το σχέδιο 1. (Βλέπε φώτο) Αλείφουμε την επιφάνεια του φύλλου με το αυγό, και πασπαλίζουμε λίγο σουσάμι. Βάζουμε πάνω στην κρέμα στο κέντρο εκεί που ενώνουν οι άκρες του φύλλου από ένα κομμάτι ελιά. Τοποθετούμε τα μαντιλάκια σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος, σε απόσταση 3-4 εκ. μεταξύ τους.
Βάζουμε το ταψί στη μεσαία θέση, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 C στον αέρα, για 12 - 15 λεπτά περίπου, να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα. Σερβίρονται ζεστά, αλλά και κρύα σε θερμοκρασία δωματίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF