Κυριακή, Οκτωβρίου 21, 2012

Μουσακάς με φασολάκια και μπάμιες

Δοκιμάστε αυτή την φανταστική συνταγή. Μουσακάς με φρέσκα φασολάκια, και μπάμιες, και με μία υπέροχη μπεσαμέλ, με τυρί κρέμα. Μια δικιά μου αλλιώτικη συνταγή μουσακά, ξεφεύγοντας από την κλασική παραδοσιακή συνταγή. Περιμένω εντυπώσεις...
Υλικά για 6 μερίδες περίπου:
1 κιλό βρασμένα φασολάκια και στραγγισμένα
1/2 κιλό μπάμιες βρασμένες και στραγγισμένες

1 κύβο ζωμός βοδινού
2 πατάτες
700 γρμ. κιμά
1/2 κρεμμύδι τριμμένο
200 γρ. πολτό ντομάτας
3 αυγά, τα ασπράδια
1 σκελίδα σκόρδο
λίγο ελαιόλαδο
1 μικρό ξυλάκι κανέλα
2-3 γαρυφαλλάκια
2-3 κόκκους μπαχάρι
αλάτι
πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ με τυρί κρέμα:
3 αυγά, τους κρόκους
65 γρμ. αλεύρι
60 γρμ. βούτυρο
400 γρμ. τυρί κρέμα τύπου philadelphia
1 λίτρο γάλα
200 γρμ. παρμεζάνα τριμμένη
αλάτι
πιπέρι
λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:
1) Ετοιμάστε τα φασολάκια με τις μπάμιες. Βράστε τα με τον ζωμό βοδινού, και αφήστε να στραγγίξουν καλά. Κόψτε τις πατάτες κατά μήκος σε μέτριες φέτες, και τηγανίστε τις. Αφήστε να στραγγίξουν από το λάδι.
Βάζετε σε κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο να κάψει. Ρίξτε το κρεμμύδι και το σκόρδο να σοταριστούν λίγο. Προσθέστε και τον κιμά, και σοτάρετε καλά. Ρίξτε τον πολτό ντομάτας, το αλάτι, πιπέρι, κανέλα, γαρύφαλλα, μπαχάρι, και αφήστε να βράση καλά ο κιμάς, προσθέτοντας όσο νερό χρειαστεί, από αυτό πού βράσατε τα φασολάκια. Κατεβάστε από την φωτιά. Χτυπήστε τα ασπράδια σε μαρέγκα, και ρίξτε τα στον κιμά. Ανακατέψτε καλά να ενσωματωθούν.

2) Σε ένα ανάλογο ταψί στρώστε τις πατάτες. Πάρτε 2-3 κουταλιές σάλτσα από τον κιμά, και ανακατέψτε τον με τα φασολάκια. Απλώστε όμορφα τα φασολάκια και τις μπάμιες πάνω στις πατάτες. Κατόπιν απλώστε τον μισό κιμά από πάνω, και κουνίστε λίγο το ταψί ώστε να γεμίσουν τα κενά από τα φασολάκια, με κιμά. Ρίξτε τον υπόλοιπο κιμά και στρώστε τον ομοιόμορφα.

3) Σε ένα κατσαρολάκι λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε το αλεύρι, ανακατεύετε καλά με ένα σύρμα. Προσθέτετε τους κρόκους, αλάτι, πιπέρι, και ανακατεύετε καλά.
Σε άλλη κατσαρόλα βάζετε το γάλα να αρχίσει να βράζει. Ρίχνετε το μείγμα βουτύρου, και ανακατεύετε συνέχεια με το σύρμα να πήξη. Κατεβάζετε από την φωτιά, αφήστε λίγο να κρυώσει, και ρίξτε το τυρί κρέμα. Ανακατέψτε καλά να λιώσει το τυρί, και να ενσωματοθεί.
 Αδειάστε την κρέμα πάνω στον κιμά, και πασπαλίστε με την τριμμένη παρμεζάνα, και το μοσχοκάρυδο. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C. βαθμούς, για 1, 15' περίπου, να σφίξει η κρέμα, και να σχηματιστεί μια χρυσή σκούρα κρούστα. Αφήστε να κρυώσει λίγο, και μετά κόψτε σε μερίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF