Δευτέρα, Οκτωβρίου 22, 2012

Σπανακομακαρονόπιτα με τόνο

Μία δικιά μου λαχταριστή συνταγή πίτας, αλλιώτικη από τις... άλλες!! Δοκιμάστε την...
Υλικά για ένα ταψί φούρνου:

Για την ζύμη:
500 γρμ. αλεύρι σταρένιο

3 κουτ. της σούπας λάδι
2 κουτ. γλ. αλάτι
1 κουτ. γλ. ζάχαρη
1 κουτ. σ. ξύδι
2 κουτ. σ. γάλα κρύο
νερό όσο σηκώσει η ζύμη
Λίγο νεσεστέ, ή αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου
ελαιόλαδο για το άλειμμα του φύλλου
2 κουτ. σ. γάλα για το άλειμμα του φύλλου στο τέλος

Για τη γέμιση:
500 γρμ. σπανάκι καθαρισμένο, η κατεψυγμένο
2 μέτρια φρέσκα κρεμμυδάκια
250 γρμ. καλής ποιότητας τόνο, σε λάδι (στραγγισμένος)
500 γρμ. πένες μακαρόνια
2 κουτ. σ. ελαιόλαδο
πιπέρι
αλάτι


Εκτέλεση ζύμης:
Σε ένα λεκανάκι βάζουμε αλεύρι, αλάτι, ζάχαρη, τα ανακατεύουμε και κάνουμε στη μέση μια λακκούβα. Ρίχνουμε το λάδι, το ξύδι και το γάλα, και ανακατεύουμε με λίγο από το αλεύρι.
Προσθέτουμε το νερό σιγά-σιγά και ανακατεύουμε. Ζυμώνουμε καλά, ενώ προσθέτουμε όσο νερό χρειαστεί, μέχρι να έχουμε μια ζύμη απαλή, να μην κολλάει στα χέρια. Αν κολλάει, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι ακόμα. Αλευρώνουμε πάνω κάτω τη ζύμη και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να φτιάξουμε τη γέμιση.

Εκτέλεση γέμισης:
 Αν βάλουμε φρέσκο σπανάκι, το βράζουμε 5-10 λεπτά να μαλακώσει. Αν είναι κατεψυγμένο, το ξεπαγώνουμε και το στίβουμε καλά με το χέρι να φύγουν τα νερά.
Βράζουμε τις πένες σε νερό και αλάτι, σχεδόν να τρώγονται. (μισοβρασμένες) τις σουρώνουμε και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Τις ανακατεύουμε καλά, και τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.
Ψιλοκόβουμε το σπανάκι και τα κρεμμυδάκια, τα βάζουμε σε μία λεκάνη, διαλύουμε μέσα με το χέρι τον τόνο, προσθέτουμε το πιπέρι, και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά-καλά, να λιώσει το σπανάκι. Προσθέτουμε τις πένες, και ανακατεύουμε καλά τα υλικά να ενσωματωθούν. Χωρίζουμε την ζύμη σε δύο μέρη, και σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε το φύλλο στο μέγεθος του ταψιού μας. Λαδώνουμε καλά το ταψί του φούρνου, και στρώνουμε το φύλλο, το λαδώνουμε, και ρίχνουμε πάνω την γέμιση. Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο, λίγο μεγαλύτερο από το ταψί. Το απλώνουμε πάνω στη γέμιση, και γυρνάμε το περίσσευμα προς τα μέσα, ανάμεσα γέμισης και τοιχώματα ταψιού. Λαδώνουμε την επιφάνεια του φύλλου, και αλείφουμε με της δύο κουταλιές γάλα. Χαράζουμε το φύλλο σε κομμάτια, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 1 1/2 ώρα περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF