Κυριακή, Οκτωβρίου 21, 2012

Γίγαντες στο φούρνο με μοσχαράκι και πράσο

Μία νοστιμότατη συνταγή φτιαγμένη από μένα, για εσάς.
Υλικά: 
2 κιλά μοσχάρι ψαχνό, τρυφερό
750 γρ. φασόλια γίγαντες
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, (εναλλακτικά 1 κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα)
2 μέτρια πράσα
1 ματσάκι μαϊντανό χοντροκομμένο
1 κουτ. σ. ψιλοκομμένο άνηθο
3 φρέσκα μέτρια κρεμμυδάκια χοντροκομμένα
3/4 κούπας ελαιόλαδο
λίγο δεντρολίβανο
αλάτι
πιπέρι
νερό
λίγο τυρί φέτα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Μουσκεύουμε από βραδύς τους γίγαντες σε μπόλικο νερό με ένα κουταλάκι σόδα.
Σουρώνουμε και πλένουμε τους γίγαντες, τους βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό και λίγο αλάτι, και τους βράζουμε μέχρι να μισοβράσουν, κατεβάζουμε από τη φωτιά και τους σουρώνουμε.
Βουτάμε τις ντομάτες σε καυτό νερό και αφαιρούμε την φλούδα τους, τις τρίβουμε τον τρίφτη.
Κόβουμε τα πράσα σε λεπτές ροδέλες, και το κρέας σε μπουκιές. Σε ένα νταβά, ή μεγάλο βαθύ τηγάνι, ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και το βάζουμε στη φωτιά να κάψει. Ρίχνουμε το μοσχάρι, και το σοτάρουμε έως ότου πάρει λίγο χρώμα. Ρίχνουμε όλα τα λαχανικά εκτός τις ντομάτες, τον μαϊντανό, και τον άνηθο, και τα σοτάρουμε για λίγο να μαραθούν για 2 - 3 λεπτά.
Ρίχνουμε τις ντομάτες, ή την κονσέρβα με τα ψιλοκομμένα ντοματάκια, τον άνηθο, μαϊντανό, λίγο νερό, αλάτι, πιπέρι, και βράζουμε για 20 - 30 λεπτά περίπου, να μισοβράσει το μοσχάρι. Προσθέτουμε όσο νερό χρειαστεί κατά το βράσιμο.
Κατόπιν αδειάζουμε στο ταψί του φούρνου τα φασόλια, και ρίχνουμε επάνω το μοσχαράκι με την σάλτσα του. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, λίγο νερό, και τον δεντρολίβανο. Ανακατεύουμε λίγο με ξύλινη κουτάλα, και το βάζουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 200'' C. Ψήνουμε για όσο χρειαστεί να μαγειρευτούν τα φασόλια με το κρέας, και να ξεροψηθούν ελαφρώς τα φασόλια. Προσέχουμε κατά διαστήματα αν χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό. Δεν αφήνουμε υγρά σχεδόν καθόλου, θέλουμε να μείνει με το λαδάκι του. Σερβίρουμε αν θέλουμε με λίγη τριμμένη φέτα από πάνω.

Tips:
Μπορείτε να το φτιάξετε και με αρνάκι, γίνετε φανταστικό, και θα βάλετε οπωσδήποτε και μάραθο, ή άνηθο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF