Κυριακή, Οκτωβρίου 21, 2012

Μανιτάρια γεμιστά με κοτόπουλο, και σως λαχανικών

Άλλη μία υπέροχη συνταγή με μανιτάρια φτιαγμένη από εμένα, για όλους τους φίλους του φόρουμ, και τους λάτρεις των μανιταριών.
Υλικά για 4 άτομα:
8 μανιτάρια portobello μεγάλα
350 γρμ. στήθος κοτόπουλο (χωρίς δέρμα)
1/2 ποτήρι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
2 μέτρια φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με τα φύλλα τους
1 καρότο μέτριο
1 μέτρια πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη,
1 καλή κουτ. σ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 καλή κουτ. σ. μαϊντανό, ή σέλινο ψιλοκομμένο
150 γρμ. κρέμα γάλακτος
1 πρέζα κάρυ
αλάτι (προαιρετικά)
πιπέρι
1 κύβο ζωμό κότας
1 καλή κουτ. σ. μουστάρδα απαλή, (αν το θέλετε πικάντικο βάλτε καυτερή)
λίγο ελαιόλαδο
100 γρμ. παρμεζάνα τριμμένη.

1) Σος λαχανικών α λά κρεμ:
100 γρμ. κρέμα γάλακτος
1 κύβο ζωμό λαχανικών
1 κουτ. σ. μαγιονέζα
1/2 κουτ. γλ. μουστάρδα απαλή
1/4 κουτ. γλ. κορν φλάουρ

2) Σος καρότου:
3-4 μέτρια καρότα
1 κύβο ζωμό λαχανικών
1 κουτ. γλ. κόρν φλάουρ
1 πρέζα κάρυ
2 κούπες νερό (περίπου)

Εκτέλεση:
Αφαιρέστε σε βάθος τα κοτσάνια, κρατείστε ένα - ένα ανάποδα στην παλάμη σας, και βάλτε το κάτω από την βρύση να ξεπλυθεί, και αφήστε τα πάνω σε χαρτί η πετσέτα να στραγγίξουν. (μην τα πλένετε εσωτερικά διότι τραβούν νερό) Με το δάχτυλό σας πιέστε να λιώσει λίγο το εσωτερικό τους, ώστε να κάνουμε περισσότερο χώρο για γέμιση. Σε ένα μπολάκι βάλτε την μουστάρδα με τον κύβο, και με το δάχτυλό σας λιώστε τον καλά με την μουστάρδα. Αλείψτε με αυτή τη σάλτσα το στήθος κοτόπουλο. Βάλτε σε ένα τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε το κοτόπουλο καλά. Σβήστε το με το κρασί, και προσθέστε το κάρυ, μαγειρέψτε για ένα λεπτό, κατεβάστε το από την φωτιά, και αφήστε το να κρυώσει. Με το χέρι "ξάνετε" το στήθος σε χοντρά κορδόνια, βάλτε το στη σανίδα και ψιλοκόψτε το καλά με το μαχαίρι. Ψιλοκόψτε και τα λαχανικά, κρεμμύδι, καρότο, άνηθο, μαιντανό, πιπεριά. Στο ίδιο τηγάνι προσθέστε λίγο ελαιόλαδο αν χρειάζεται, και ρίξτε τα λαχανικά, σοτάρετε λίγο να μαραθούν, προσθέστε αλάτι, πιπέρι, (προσοχή στο αλάτι διότι έχουμε τον ζωμό κότας, δοκιμάστε πρώτα, επίσης και στο πιπέρι, αν βάλατε καυτερή μουστάρδα) Προσθέστε τώρα το ψιλοκομμένο κοτόπουλο, ανακατέψτε καλά και ρίξτε την κρέμα γάλακτος, μαγειρέψτε για 2-3 λεπτά να απορροφηθεί η κρέμα, και κατεβάστε από την φωτιά. Με ένα πινέλο αλείψτε τα μανιτάρια εξωτερικά με λίγο ελαιόλαδο, βάλτε τα στο ταψί, αφού το έχετε λαδώσει καλά με μισό ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο, και γεμίστε τα με την γέμιση που φτιάξατε, αφήνοντας λίγο χώρο για το τυρί. Στρώστε την γέμιση, και ρίξτε από πάνω μία - δύο κουταλιές τυρί τριμμένο. Σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο, και ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 - 190 C, για 45-50 λεπτά περίπου, να ψηθούν τα μανιτάρια, ξεσκεπάστε τα και αφήστε λίγο να πάρει χρώμα και το τυρί, αν χρειάζεται.

 Τα σερβίρετε ζεστά, με δύο-τρεις κουταλιές απλή και γρήγορη σος λαχανικών, που την φτιάχνετε ως εξής:
1) Σος λαχανικών α λα κρεμ:
Ζεστάνετε τα 100 γρμ. κρέμα γάλακτος, και διαλύστε μέσα τον κύβο ζωμό λαχανικών, την μαγιονέζα, και την μουστάρδα, ανακατέψτε καλά. Διαλύστε το κορν φλάουρ σε ελάχιστο γάλα, και ρίξτε το στην κρέμα. Αφήστε να πάρει μία-δύο βράσεις, και κατεβάστε την από τη φωτιά.

2) Σος καρότου:
Βράζετε καλά τα καρότα με τον κύβο λαχανικών και το νερό. Βάλτε τα στο μπλέντερ με μία κούπα από τον ζωμό που τα βράσατε, (κρατήστε 2 κουταλιές ζωμό) και πολτοποιήστε τα καλά. Διαλύστε το κόρν φλάουρ σε 2 κουταλιές ζωμό, βάζετε τα πολτοποιημένα καρότα ξανά στην κατσαρόλα, και προσθέστε το διαλυμένο κόρν φλάουρ, αφήστε να πάρουν μία βράση, ανακατεύοντας, έως ότου δέσει η σάλτσα και γίνει παχύρρευστη. Προσθέστε το κάρυ, και ανακατέψτε καλά.

Σημείωση: Κανονίστε το νερό που θα βράσετε τα καρότα, να σας έχει μείνει μία κούπα γεμάτη όταν θα έχουν βράσει τα καρότα. Αν δεν έχει δέσει καλά η σάλτσα, προσθέστε λίγο ακόμα κόρν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο ζωμό αν έχετε, ή σε νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF