Κυριακή, Οκτωβρίου 21, 2012

Πιτσάκια (ταρτάκια αλμυρά γεμιστά)

Υπέροχα πεντανόστιμα αλμυρά ταρτάκια. Ιδανικά για πάρτι, αλλά και για τραπέζι. Μία συνταγή που την έχω φτιάξει πάνω από 20 χρόνια.
 
Συστατικά:
12 φύλλα σφολιατάκια στρογγυλά "Κανάκι"
2 πιπεριές πράσινες φρέσκες μικρού μεγέθους
2 πιπεριές κόκκινες φρέσκες μικρού μεγέθους
2 φέτες ζαμπόν τετράγωνο, (θα ζητήσετε να σας το κόψουν λίγο πιο χοντρό από αυτό για τοστ)
3 φέτες μπέικον.
1 πεπερόνι ή λουκάνικο μέτριο.
250 γραμ. τυρί μαλακό, χοντροτριμένο για πίτσα, της αρεσκείας σας.
λίγη κέτσαπ.
λίγη μουστάρδα.
ελάχιστο ελαιόλαδο
Οδηγίες:
Πλένουμε τις πιπεριές αφαιρούμε το καπάκι και καθαρίζουμε τα σπόρια, κόβουμε σε λεπτές ροδέλες 5-6 χιλιοστά πάχος, 6 κομμάτια πράσινη πιπεριά και 6 κόκκινη.
Κόβουμε τις 2 φέτες ζαμπόν σε 9 τετράγωνα κομματάκια (χρησιμοποιούμε τα 12 κομματάκια μόνο) και σε ίδιου μεγέθους κόβουμε και άλλα 12 από το μπέικον. Κόβουμε 12 κομμάτια πεπερόνι η λουκάνικο σε κομμάτια περίπου 1 με 1,5 εκατοστά πάχους.
Παίρνουμε μια φόρμα για ταρτάκια, (υπάρχουν στο εμπόριο φόρμες με 12 στρογγυλές θήκες για ταρτάκια πολύ βολικές) και βάζουμε πάνω ένα φύλλο σφολιατάκι, με την βοήθεια ενός ποτηριού ελάχιστα μικρότερου μεγέθους από τον πάτο του φορμάκι και λαδωμένος ο πάτος και το πλάι του ποτηριού, πιέζουμε το φύλλο να κάτσει στο φορμάκι (πολύ εύκολος τρόπος και γρήγορος) Αφού γεμίσουμε και τις 12 θήκες με τα σφολιατάκια, ρίχνουμε 2 σταγόνες κέτσαπ, και από πάνω ένα κομμάτι ζαμπόν, ένα κομμάτι μπέικον και ένα κομμάτι πεπερόνι η λουκάνικο.
Τέλος από πάνω βάζουμε μια ροδέλα πιπεριάς πράσινη (βάζουμε στο ένα πιτσάκι πράσινη πιπεριά, στο άλλο κόκκινη, για να έχουμε ντεκόρ) και συμπληρώνουμε με το τυρί έως πάνω καλά, και πιέζουμε λίγο να κάτσει.
Τα ψήνουμε στους 180 με 190 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο ώσπου να πάρουν χρώμα.
Τα βάζουμε σε μία πιατέλα, και σε αυτά με την πράσινη πιπεριά στάζουμε μια σταγόνα κέτσαπ, και σε αυτά με την κόκκινη, μια σταγόνα μουστάρδα, για γαρνίρισμα.
Λίγα μυστικά ακόμα:
Αν δεν έχουμε την κατάλληλη φόρμα για ταρτάκια, τότε φτιάχνουμε μικρά κουπάκια με τα σφολιατάκια με το χέρι, σε στιλ ταρτάκι.
Τις πιπεριές τις διαλέγουμε μικρού μεγέθους και λείες όσο γίνετε για να χωράνε στο ταρτάκι, αν δεν χωράνε αφαιρούμε ένα κομματάκι και μαζεύουμε να μικρύνει ο κύκλος ώστε να χωρέσει.
Συνήθως το πεπερόνι ή το λουκάνικο είναι μικρότερο από το ταρτάκι, για να μην μας πέσει λοιπόν η πιπεριά στο κενό, ρίχνουμε ελάχιστο τυρί πρώτα να γεμίσει λίγο το κενό γύρω-γύρω, μετά την πιπεριά και τέλος γεμίζουμε με όσο τυρί χρειαστεί.
Σερβίρει: 12 πιτσάκια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF