Σάββατο, Νοεμβρίου 10, 2012

Χταπόδι ξυδάτο

Νοστιμότατο χταποδάκι στο ξύδι. Ένας εξαιρετικός μεζές με ένα μοναδικό άρωμα.
Υλικά:
1 κιλό χταπόδι (δεν είναι απαραίτητο να είναι φρέσκο)
νερό για το βράσιμο
λίγο αλάτι (για το βράσιμο)
2 κουτ. σ. ξύδι (για το βράσιμο)
5-6 κόκκους μαύρο πιπέρι
2 κλαδάκια σέλινο χοντροκομμένο
2 κλαδάκια μαϊντανό χοντροκομμένο
1 δαφνόφυλλο
1 ½ φλιτζ. τσ. ξύδι από λευκό κρασί
1/2 φλιτζ. τσ. νερό, (ανάλογα το ξύδι)
2 πρέζες ρίγανη
2 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
3 κουτ. σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
1. Καθαρίζουμε και πλένουμε το χταπόδι καλά, και το βάζουμε σε κατσαρόλα με το αλατισμένο νερό που βράζει, μαζί με τις 2 κουτ. σ. ξύδι.
Αφήνουμε να βράσει για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει καλά, ανάλογα με το μέγεθος του χταποδιού.
2. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε να στραγγίσει.
3. Κόβουμε το χταπόδι σε ροδέλες, το βάζουμε σε ένα τάπερ, προσθέτουμε όλα τα υλικά, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 1 μέρα για να πάρει τη γεύση και να δέσει με τα υλικά.
4. Σερβίρουμε προαιρετικά, με ελάχιστο ελαιόλαδο, λίγη ρίγανη, και λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF