Σάββατο, Νοεμβρίου 10, 2012

Σουφλέ του Πάνου

Υπέροχη συνταγή για σουφλέ, από εμένα για όλους τους φίλους του φόρουμ. Δοκιμάστε το.
Υλικά: (για ένα πυρέξ, ή ταψάκι 30x40 εκ.)
25 φέτες ψωμί για τοστ
200 γρμ. τυρί ρεγκάτο τριμμένο
200 γρμ. τυρί έμενταλ τριμμένο
150 γρμ. τυρί κασέρι τριμμένο
150 γρμ. τυρί παρμεζάνα τριμμένο
1 μικρή κονσέρβα μανιτάρια ψιλοκομμένα
4 φέτες ζαμπόν (λίγο πιο χοντρές από του τοστ, περίπου διπλάσιες)
4 φέτες γαλοπούλα βραστή (λίγο πιο χοντρές από του τοστ, περίπου διπλάσιες)
5 φέτες ζαμπόν
3 κούπες σπανάκι κατεψυγμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
350 γρμ. κρέμα γάλακτος
400 γρμ. γάλα πλήρες
50 γρμ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος
3 αυγά
λίγο αλάτι, (υπολογίστε τα αλλαντικά, και τα τυριά)
πιπέρι
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο

Εκτέλεση:
  1. Βάζετε το ψωμί του τοστ στο ταψί και το φρυγανίζετε στο φούρνο για 5 λεπτά στους 170 βαθμούς. Το αφήνετε να κρυώσει, αφαιρείτε την κόρα, και το κόβετε στα τέσσερα.
  2. Στο διάστημα αυτό βάζετε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λίγο ελαιόλαδο, και μαραίνεται λίγο το σπανάκι, ρίχνετε και τα μανιτάρια να πάρουν ένα γύρισμα. Το κατεβάζετε από την φωτιά.
  3. Ψιλοκόβετε το κρεμμυδάκι, το ρίχνετε στο σπανάκι, και τα ανακατεύετε.
  4. Ψιλοκόβετε το ζαμπόν την γαλοπούλα, και το μπέικον, τα βάζετε όλα μαζί σε ένα μπολ, και τα ανακατεύετε.
  5. Στρώνετε σε ένα ελαφρώς βουτυρωμένο πυρέξ τα κομμάτια ψωμί να καλύψει τον πάτο καλά. Ανακατεύετε όλα τα τυριά, εκτός την παρμεζάνα.
  6. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, και το βούτυρο λιωμένο. Τα χτυπάτε με το σύρμα να ενωθούν. 
  7. Χτυπάτε τα αυγά με το αλατοπίπερο, τα προσθέτετε στο μίγμα γάλακτος, και ανακατεύετε με το σύρμα να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.
  8. Ρίχνετε στο ταψί με το ψωμί, το 1/3 από το μείγμα τυριών, και από πάνω το μισό μείγμα ζαμπόν-γαλοπούλα.
  9. Στρώνετε άλλη μία στρώση ψωμί, πασπαλίζετε το 1/3 μίγμα τυριών, και όλο το μίγμα σπανάκι-μανιτάρια. Ρίχνετε από πάνω και το υπόλοιπο ζαμπόν-γαλοπούλα, και το υπόλοιπο 1/3 μίγμα τυριών.
  10. Τέλος περιχύνετε το μίγμα γάλακτος, φροντίζοντας να πάει παντού, και αφήνετε να μουσκέψουν τα υλικά για 1,30 έως 2 ώρες. 
  11. Πασπαλίζετε σε όλη την επιφάνεια την παρμεζάνα, και τέλος με λίγο τριμένο μοσχοκάρυδο.
  12. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά, να κάνει κρούστα, και να ψηθούν τα τυριά. (Να πάρουν ένα χρυσό σκούρο χρώμα). Αφήνετε να σταθεί 5 λεπτά, για να σφίξουν τα τυριά, και το κόβετε σε μερίδες. Σερβίρετε ζεστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF