Ένα νόστιμο ανοιξιάτικο πιάτο εποχής, και όχι μόνο. Η συνταγή είναι δικιά μου για εσάς, μαζί με την αγάπη μου. Η φώτο είναι ενδεικτική.
Υλικά:1 κιλό πένες
3 μέτρια πράσα
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 κόκκινη πιπεριά
1 κίτρινη πιπεριά
λίγο άνηθο
1 κιλό λαχανικά, ραδίκια, σπανάκι, διάφορα αγριολάχανα, ότι σας αρέσει
600 γρμ. τυρί φέτα
3 αυγά
300 γρμ. κρέμα γάλακτος
500 γρμ. γάλα πλήρες
200 γρμ. γάλα πλήρες
300 γρμ. τυρί τριμμένο, γκούντα, έμενταλ, κ.λ.π.
100 γρμ. παρμεζάνα τριμμένη
1 κουτ. σ. φυτικό λίπος (φυτίνη)
αλάτι
πιπέρι
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
λίγο ελαιόλαδο
1 κύβο ζωμό κότας, ή βοδινού (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Βράζετε τις πένες σε νερό και αλάτι, μην τις παραβράσετε, να κρατούν ελαφρώς. Τις σουρώνετε σε σουρωτήρι.
- Βάζετε στην ίδια κατσαρόλα το φυτικό λίπος και το λιώνετε στη φωτιά. Ξαναρίχνεται τις πένες μέσα και τις βουτυρώνετε καλά.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο και το βάζετε στη φωτιά. Χοντροκόβετε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια, και τα ρίχνετε στο τηγάνι ανακατεύοντας για 4-5 λεπτά να μαραθούν λίγο, όχι να πάρουν χρώμα.
- Χοντροκόβετε και τα λαχανικά με τις πιπεριές, και τα ρίχνετε και αυτά στο τηγάνι μαζί με το άνηθο ψιλοκομμένο, για λίγο έως να μαραθούν και αυτά.
- Ρίχνετε τα 200 γρμ. γάλα, (αν χρησιμοποιήστε τον κύβο, ζεστάνετε το γάλα και διαλύστε τον μέσα), αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, και τη φέτα σπασμένη με τα χέρια. Αφήστε να πάρει μία-δύο βράσεις, και κατεβάστε από τη φωτιά.
- Σε ένα ταψί, ή πυρέξ, αδειάστε τις μισές πένες, και μετά το μείγμα λαχανικών. Σκεπάστε με τις υπόλοιπες πένες.
- Ανακατέψτε το γάλα με την κρέμα γάλακτος σε ένα λεκανάκι, χτυπήστε τα αυγά, και ρίξτε τα στο γάλα-κρέμα, ανακατέψτε καλά με το σύρμα, και αδειάστε το πάνω στα μακαρόνια να πάει παντού. Ανακατέψτε μεταξύ τους τα τυριά, και πασπαλίστε τα πάνω στα μακαρόνια.
- Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς να απορροφηθεί η κρέμα, και να κάνει κρούστα το τυρί, να πάρει ένα χρυσό σκούρο χρώμα.
- Βγάλτε το από το φούρνο, και αφήστε 10 λεπτά για να μπορείτε να το κόψτε. Σερβίρετε ζεστό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου