Σάββατο, Νοεμβρίου 10, 2012

Παστίτσιο με λαχανικά, χωρίς μπεσαμέλ

Ένα νόστιμο ανοιξιάτικο πιάτο εποχής, και όχι μόνο. Η συνταγή είναι δικιά μου για εσάς, μαζί με την αγάπη μου. Η φώτο είναι ενδεικτική. 
Υλικά:
1 κιλό πένες
3 μέτρια πράσα
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 κόκκινη πιπεριά
1 κίτρινη πιπεριά
λίγο άνηθο
1 κιλό λαχανικά, ραδίκια, σπανάκι, διάφορα αγριολάχανα, ότι σας αρέσει
600 γρμ. τυρί φέτα
3 αυγά
300 γρμ. κρέμα γάλακτος
500 γρμ. γάλα πλήρες
200 γρμ. γάλα πλήρες
300 γρμ. τυρί τριμμένο, γκούντα, έμενταλ, κ.λ.π.
100 γρμ. παρμεζάνα τριμμένη
1 κουτ. σ. φυτικό λίπος (φυτίνη)
αλάτι
πιπέρι
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
λίγο ελαιόλαδο
1 κύβο ζωμό κότας, ή βοδινού (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
  1. Βράζετε τις πένες σε νερό και αλάτι, μην τις παραβράσετε, να κρατούν ελαφρώς. Τις σουρώνετε σε σουρωτήρι. 
  2. Βάζετε στην ίδια κατσαρόλα το φυτικό λίπος και το λιώνετε στη φωτιά. Ξαναρίχνεται τις πένες μέσα και τις βουτυρώνετε καλά. 
  3. Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο και το βάζετε στη φωτιά. Χοντροκόβετε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια, και τα ρίχνετε στο τηγάνι ανακατεύοντας για 4-5 λεπτά να μαραθούν λίγο, όχι να πάρουν χρώμα. 
  4. Χοντροκόβετε και τα λαχανικά με τις πιπεριές, και τα ρίχνετε και αυτά στο τηγάνι μαζί με το άνηθο ψιλοκομμένο, για λίγο έως να μαραθούν και αυτά. 
  5. Ρίχνετε τα 200 γρμ. γάλα, (αν χρησιμοποιήστε τον κύβο, ζεστάνετε το γάλα και διαλύστε τον μέσα), αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, και τη φέτα σπασμένη με τα χέρια. Αφήστε να πάρει μία-δύο βράσεις, και κατεβάστε από τη φωτιά. 
  6. Σε ένα ταψί, ή πυρέξ, αδειάστε τις μισές πένες, και μετά το μείγμα λαχανικών. Σκεπάστε με τις υπόλοιπες πένες. 
  7. Ανακατέψτε το γάλα με την κρέμα γάλακτος σε ένα λεκανάκι, χτυπήστε τα αυγά, και ρίξτε τα στο γάλα-κρέμα, ανακατέψτε καλά με το σύρμα, και αδειάστε το πάνω στα μακαρόνια να πάει παντού. Ανακατέψτε μεταξύ τους τα τυριά, και πασπαλίστε τα πάνω στα μακαρόνια. 
  8. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς να απορροφηθεί η κρέμα, και να κάνει κρούστα το τυρί, να πάρει ένα χρυσό σκούρο χρώμα. 
  9. Βγάλτε το από το φούρνο, και αφήστε 10 λεπτά για να μπορείτε να το κόψτε. Σερβίρετε ζεστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF