Τρίτη, Δεκεμβρίου 04, 2012

Καλαμαράκια με μπασμάτι

Εύκολο, απλό, και μυρωδάτο φαγητό. Καλαμαράκια με φρέσκες ντομάτες, και ρύζι μπασμάτι.
Υλικά για 4-5 μερίδες:
700 γρμ. καλαμαράκια μικρά (κατεψυγμένα)

200 γρμ. ρύζι μπασμάτι
4-5 ντομάτες αρκετά ώριμες
1 ποτήρι του κρασιού ημίγλυκο κόκκινο κρασί
1 1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο
4 κλαράκια σέλινο
2 κλαράκια μαϊντανό
1 μικρό ξυλάκι κανέλας, κομμένο στα δύο
5 κόκκους μπαχάρι
1 καλή πρέζα κύμινο
1 καλή πρέζα τσίλι, (ανάλογα πόσο καυτερό το θέλετε)
λίγο φρεσκοτριμένο μίγμα πιπεριού (τρικολόρε)
αλάτι

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα καλαμαράκια, και τα κόβουμε στη μέση, είτε και ολόκληρα, ανάλογα το πόσο μεγάλα είναι. Ζεματάμε και αποφλοιώνουμε τις ντομάτες, και τις περνάμε από τον μύλο λαχανικών (για πουρέ), ή αν δεν έχουμε, τις ψιλοκόβουμε καλά-καλά.
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το ελαιόλαδο να κάψει. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, και το σκόρδο ψιλοκομμένα, και τα αφήνουμε να σωταριστούν. Ρίχνουμε και τα καλαμαράκια, και τα μαγειρεύουμε σε μέτρια έως δυνατή φωτιά, έως ότου στεγνώσουν εντελώς από τα υγρά πού έβγαλαν, ανακατεύοντας που και που. Όταν στεγνώσουν, τα αφήνουμε να πάρουν μία-δύο γυρισιές, ανακατεύοντας συνέχεια να μην κολλήσουν, και τα σβήνουμε με το κόκκινο κρασί.  Ρίχνουμε τις λιωμένες ντομάτες και ένα ποτήρι νερό στην κατσαρόλα με τα καλαμαράκια, και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα μπαχαρικά. Αφαιρούμε λίγο τα κοτσανάκια από το σέλινο και τον μαϊντανό, τα χοντροκόβουμε, και τα ρίχνουμε μέσα. Μαγειρεύουμε έως ότου τα καλαμαράκια είναι σχεδόν έτοιμα για φάγωμα, προσθέτοντας νερό κατά διαστήματα. Ρίχνουμε το ρύζι, και ανάλογο νερό, και το αφήνουμε να βράσει όσο χρειάζεται το ρύζι, ανακατεύοντας τακτικά για να μην πιάσει στη κατσαρόλα, και προσθέτοντας το απαιτούμενο νερό. Αφήνουμε ελάχιστο νερό, να μείνει στο φαγητό, ελαφρώς πηχτό, όχι όμως πολύ. Σερβίρετε αμέσως, διότι αν μείνει, όπως είναι γνωστό, το ρύζι πήζει. (Αν και εμένα μου αρέσει πηχτό)

Μυστικό:
Γίνονται το ίδιο υπέροχα, (και πολύ ποιο οικονομικά) και με καλαμαράκια κονσέρβα σε φυσικό χυμό, αυτά που είναι στο ζωμό τους. Απλά τα σουρώνετε καλά, και τα σοτάρετε για λίγο με το κρεμμύδι. Τα βράζετε λίγο, και τελειώνετε το βράσιμο μαζί με το ρύζι. Ρίχνετε και τον ζωμό τους, όταν χρειαστείτε νερό.
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα και 45 λεπτά με κατεψυγμένα καλαμαράκια.
Και 1 ώρα και 15 λεπτά, με καλαμαράκια κονσέρβας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF