Σάββατο, Μαρτίου 09, 2013

Ταραμοσαλάτα

Τέλεια, πεντανόστιμη ταραμοσαλάτα.

Υλικά:
1 μέτριο κρεμμύδι (100-120 γρμ.) πολτοποιημένο στο μούλτι
200 γρμ. ταραμά λευκό
400 γρμ. ψίχα μπαγιάτικου χωριάτικου ψωμιού, μουλιασμένη σε νερό
100 γρμ. παρθένο ελαιόλαδο
χυμό από 2 μικρά λεμόνια
1 σκελίδα σκόρδο
ελάχιστο πιπέρι τριμμένο, κατά προτίμηση λευκό
λίγος μαϊντανός και ελιές για γαρνίρισμα

Εκτέλεση:
Τα 400 γρμ. ψωμί, εννοούμε μουλιασμένο και στραγγισμένο, και όχι στεγνό.
Πολτοποιούμε στο μούλτι το κρεμμύδι με το σκόρδο.
Μουσκεύουμε αρκετά το ψωμί, και το στύβουμε καλά. (αναλόγως το πόσο ρευστό τον θέλουμε). Ζυγίζουμε 400 γρμ. το βάζουμε στο μούλτι, και προσθέτουμε τον ταραμά, και το λεμόνι.
Μόλις ανακατευτούν μεταξύ τους καλά, το βάζουμε σε ένα μπόλ και προσθέτουμε το κρεμμύδι, και το πιπέρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Ανάλογα τα υγρά που θα έχει κρατήσει το ψωμί, θα βγει και ανάλογα ρευστή η ταραμοσαλάτα μας. Αν είναι πολύ σφιχτή, και την προτιμάτε πιο ρευστή, προσθέστε ελάχιστο νερό.
Για καλύτερο αποτέλεσμα, το ξαναρίχνουμε στο μούλτι και το δουλεύουμε για 1 - 2 λεπτά.
Το αδειάζουμε στο μπολ, και ρίχνουμε λίγο - λίγο το ελαιόλαδο ανακατεύοντας πολύ καλά.

Αν έχουμε κουζινομηχανή που έχει μεγάλο κάδο, είναι ακόμα καλύτερα. Πολτοποιούμε πρώτα το κρεμμύδι με το σκόρδο, και μετά προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Δουλεύουμε για 2 λεπτά, και είναι έτοιμη.
Μυστικό:
Να ξέρετε ότι την ιδιαίτερη γεύση στον ταραμά την δίνει το ψωμί. Το χωριάτικο σπιτικό ψωμί σε ξύλα, είναι ιδανικό για ταραμά.

Ο κόκκινος ταραμάς φτιάχνει και κόκκινη ταραμοσαλάτα, αλλά δεν είναι ο γνήσιος ταραμάς.
Ο λευκός φτιάχνει λευκή ταραμοσαλάτα, αλλά είναι πιο γευστική διότι είναι και ο γνήσιος ταραμάς, αλλά και πιο ακριβός.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF