Τρίτη, Απριλίου 02, 2013

Γαριδομακαρονάδα

Νοστιμότατη γαριδομακαρονάδα, όπως την φτιάχνω εγώ.
 Υλικά:
1 πακέτο μακαρόνια λιγκουίνι
1 κιλό μέτριες, ή χοντρές γαρίδες (προτίμησή σας)
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, αποφλοιωμένες, και ψιλοκομμένες
1 καλή κουτ. σ. πάστα ντομάτας
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
3 φρέσκα σκόρδα, ψιλοκομμένα, ή 2 φρέσκα κρεμυδάκια, και 2-3 σκελίδες σκόρδο
1 ποτήρι κρασιού, λευκό κρασί, ή αν έχουμε 1 σφηνάκι τσίπουρο καθαρό
4-5 κλαράκια σέλινο ψιλοκομμένο, ή μαϊντανό
ελάχιστο άνηθο ψιλοκομμένο
μισό ξυλάκι κανέλα
3-4 κόκκους μπαχάρι
λίγο κύμινο
λίγο μπούκοβο τριμένο
αλάτι
πιπέρι

Για το βράσιμο των γαρίδων:
αρκετό νερό
λίγο σέλινο
χυμό από ένα μέτριο λεμόνι
ελάχιστο αλάτι
Εκτέλεση:
1. Καθαρίζουμε καλά τις γαρίδες από το κέλυφος, και το κεφάλι. (κρατάμε μερικές ολόκληρες αν θέλουμε, για διακόσμιση του πιάτου).
2. Βάζουμε σε κατσαρόλα αρκετό νερό, προσθέτουμε τις γαρίδες, (και τις ολόκληρες αν κρατήσαμε), αλάτι, λίγο σέλινο, και το χυμό λεμονιού. Τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά, και τις βράζουμε για 10 λεπτά περίπου, από την ώρα που θα αρχίσουν να βράζουν, και τις ξαφρίζουμε. Τις σουρώνουμε, και κρατάμε το ζωμό τους.
3. Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι, ή νταβά, βάζουμε το λάδι να κάψει, και ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα σκόρδα, ή κρεμμυδάκια, να μαραθούν λίγο.
4. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, την πάστα ντομάτας διαλυμένη σε ένα ποτήρι ζωμό από τις γαρίδες που κρατήσαμε, και τα μπαχαρικά.
Βράζουμε αρκετά καλά τις ντομάτες, προσθέτοντας όσο ζωμό γαρίδας χρειάζεται.
5. Με το εργαλείο που λιώνουμε τις πατάτες, λιώνουμε καλά τις ντομάτες μέσα στο τηγάνι, και ρίχνουμε το κρασί. Μαγειρεύουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το οινόπνευμα, και προσθέτουμε όλες τις γαρίδες, τον μαιντανό, και τον άνηθο. Βράζουμε για 15 λεπτά περίπου, ή όσο χρειάζεται για να γίνουν οι γαρίδες, και να πιούν τα υγρά, αφήνωντας μια πηχτή σάλτσα.
6. Πέρνουμε μερικές γαρίδες, και τις αφήνουμε στην άκρη σε ένα μπολ.
7. Βάζουμε τα μακαρόνια να βράζουν με νερό και αλάτι, όπως ξέρουμε.
8. Τα σουρώνουμε καλά, και τα ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα με τις γαρίδες. Ανακατεύουμε καλά μέσα στη σάλτσα, και σερβίρουμε βάζοντας τις γαρίδες που κρατήσαμε, από πάνω. (Αν κρατίσαμε ολόκληρες, τις βάζουμε από πάνω για διακόσμιση).
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί, και φρέσκο ψιλικομμένο μαϊντανό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF