Πέμπτη, Απριλίου 04, 2013

Μπεσαμέλ

Φτιάξτε την δικιά σας πεντανόστιμη σπιτικιά μπεσαμέλ. Εύκολη και πετυχημένη. Με αυτή την μέθοδο δεν πρόκειται ποτέ να σας σβολιάσει, δεν πρόκειται ποτέ να αποτύχετε. .
Υλικά:
100 γρμ. αλεύρι
100 γρμ. βούτυρο γάλατος 
1 λίτρο γάλα, κατά προτίμηση φρέσκο
1 κρόκο αυγού
αλάτι
ελάχιστο πιπέρι
λίγο φρεσκοτριμένο μοσχοκάρυδο
80 γρμ. κεφαλοτύρι, ή γραβιέρα τριμμένο, ημίσκληρα ή μαλακά όχι σκληρά τυριά
μια χούφτα παρμεζάνα, ή άλλο σκληρό τυρί για πασπάλισμα

Εκτέλεση:
1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο το γάλα.
2. Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους.
3. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το βούτυρο, και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά να λιώσει, όχι να ψηθεί, και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με το σύρμα να καβουρδιστεί ελαφρώς, όχι να το κάψουμε πολύ διότι θα σκουρίνει η μπεσαμέλ.
4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, και προσθέτουμε με την μεγάλη κουτάλα το γάλα σε δυο τρεις δόσεις ανακατεύοντας, κάθε φορά με το σύρμα να το απορροφά, και μετά ξανά γάλα, έως ότου το ρίξουμε όλο. 
5. Το μαγειρεύουμε να πάρει μια βράση, ανακατεύοντας πάντα μην μας πιάσει, έως ότου να σφίξει η κρέμα, και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
6. Ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, και λίγο μοσχοκάρυδο, και ανακατεύουμε καλά.
7. Προσθέτουμε σιγά-σιγά τους κρόκους ανακατεύοντας δυνατά και γρήγορα να μην μας ψηθούν, και προσθέτουμε το τυρί.
8. Αδειάσουμε την μπεσαμέλ στο φαγητό μας, πασπαλίζουμε λίγο τυρί παρμεζάνα από πάνω, και μπόλικο μοσχοκάρυδο, ή όσο μας αρέσει.

Tips:
Να θυμάστε ότι πάντα δοσολογία είναι 1-1-1 Δηλαδή για 1 λίτρο γάλα, 100 γρμ.  βούτυρο, 100 γρμ. αλεύρι, 1 κρόκο. Ή 2 λίτρα γάλα, 200 γρμ. βούτυρο, 200 γρμ. αλεύρι, 2 κρόκους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF