Παρασκευή, Απριλίου 05, 2013

Κανελόνια με καλαμαράκια, και κόκκινη σάλτσα (νηστίσιμα)

Υπέροχα πεντανόστημα κανελόνια, γεμιστά με καλαμαράκια και σπανάκι. Για αυτούς που θέλουν να κρατήσουν την σαρακοστή, και όχι μόνο...
Υλικά:

Για την γέμιση:
1 πακέτο κανελόνια (24 κομμάτια)
750 γρμ. καλαμαράκια, (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
300 γρμ. σπανάκι μέτρια ψιλοκομμένο, (όχι αρκετά)
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1/2 κουτ. σ. φρέσκο άνηθο ψιλοκομμένο, ή φρέσκο μάραθο
2 μεγάλες ντομάτες, καλά γινωμένες
1 ποτηράκι του κρασιού, λευκό κρασί
3 κόκκους μπαχάρι
πιπέρι
αλάτι
λίγο ελαιόλαδο για το σοτάρισμα

Για την σάλτσα:
1 κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα, ή 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες αποφλοιωμένες, και πολτοποιημένες στο μούλτι
1 συσκευασία πολτό ντομάτας (πουμαρό)
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
4 κουτ. σ. ελαιόλαδο
1 πρέζα ρίγανη
3-4 κόκκους μπαχάρι
2-3 καρφάκια γαρύφαλλο
1 κουτ. γλ. κοφτό ζάχαρη
αλάτι
πιπέρι
ανάλογο νερό

Εκτέλεση:

Γέμιση:
1. Ζεματάμε τις ντομάτες, και αφαιρούμε τη φλούδα τους. Τις βάζουμε στο μούλτι και τις πολτοποιούμε.
2. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα καλαμαράκια σε πολύ μικρά κομματάκια.
Τα βάζουμε σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, ή κατσαρόλα, με λίγο ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε έως ότου πιούν τα υγρά τους.
3. Ρίχνουμε το σπανάκι, τα κρεμμυδάκια, και τα σκόρδα, και τα σοτάρουμε μερικά λεπτά να μαραθούν.
4. Σβήνουμε με το κρασί, και προσθέτουμε το πολτό από τις ντομάτες, τον άνηθο, τα μπαχαρικά, και όσο νερό χρειαστεί, διότι θέλουμε ένα σχετικά στεγνό σφιχτό μείγμα. 5. Μαγειρεύουμε έως ότου να μισοβράσουν τα καλαμαράκια. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, και αφαιρούμε τους κόκκους μπαχάρι.

Σάλτσα ντομάτας:
2. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, και σοτάρουμε ελάχιστα το σκόρδο.
3. Προσθέτουμε τον ντοματοπολτό, τα ντοματάκια, ή τις πολτοποιημένες ντομάτες, και ανάλογο νερό, και βράζουμε έως ότου μαλακώσουν αρκετά τα ντοματάκια.
3. (Αν βάλαμε ντοματάκια κονσέρβα), κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, και με το εργαλείο του πουρέ, λιώνουμε καλά-καλά τα ντοματάκια να γίνουν χυλός.
4. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, και βράζουμε σε μέτρια φωτιά να βγάλουν το άρωμά τους τα μπαχαρικά, και να δέσει η σάλτσα μας.

Ολοκλήρωση:
1. Απλώνουμε ελάχιστη σάλτσα ντομάτας σε ένα ανάλογο ταψί, ή πυρέξ, ώστε να χωρέσουν ακριβώς τα κανελόνια.
2. Με ένα μικρό κουταλάκι, γεμίζουμε τα κανελόνια με τη γέμιση μέχρι επάνω, και τα τοποθετούμε στο ταψί κοντά-κοντά το ένα με το άλλο, χωρίς κενό μεταξύ τους.
3. Τα περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας να τα καλύψει καλά.
4. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου.
5. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, και ψήνουμε για 6-8 λεπτά ακόμα.

Σερβίρονται ζεστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF