Σάββατο, Ιουνίου 15, 2013

Μελιτζάνες παντόφλα

Πολλοί λένε έφαγα "παντόφλα" και ακούγετε κάπως... Έτσι λοιπόν έφτιαξα ένα υπέροχο πεντανόστιμο, και εμφανίσιμο πιάτο, ώστε όταν το λέτε, να μην σας ενοχλεί που το λέτε, και να μην σας κοροϊδεύει πλέον κανείς. Τώρα τρώτε παντόφλα.. άνετα.  Ένα εύκολο, και οικονομικό πιάτο. 
Υλικά για 4 μερίδες:
2 μελιτζάνες φλάσκες αρκετά μεγάλες
2 κομμάτια φιλέτο στήθος κοτόπουλο
1 κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα
2-3 φυλλαράκια μαϊντανό ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες, ή ψιλοκομμένες
1/2 μικρό κρεμμύδι λεπτοκομμένο, (όπως το κόβουμε για σαλάτα
ελάχιστο καρύκευμα για κοτόπουλο, ή μίγμα μπαχαρικών
λίγη ρίγανη, ή θυμάρι
1 μικρό κομματάκι λαδωτήρι, (σαν ένα μεγάλο κεράσι)
1/2 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί, ή ένα ποτηράκι μπύρα
200 γρμ. τυρί φέτα, κατά προτίμηση μαλακιά
πιπέρι
αλάτι
λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Μελιτζάνες:
  1. Αφαιρούμε το κοτσάνι από τις μελιτζάνες, τις πλένουμε, και τις κόβουμε στη μέση κάθετα. 
  2. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε την ψίχα, φτιάχνοντας έτσι μια σκάφη. Αφήνουμε αρκετό τοίχωμα, για να μην μας διαλυθούν στο ψήσιμο, περίπου 1 με 1 1/2 εκ. 
  3. Τις αλατίζουμε καλά, και τις αφήνουμε μισή ώρα στην άκρη. 
  4. Κατόπιν τις αλείφουμε με ελαιόλαδο μέσα και έξω, τις τοποθετούμε σε ένα ταψάκι, ή πυρέξ, και τις ψήνουμε για 1/2 ώρα με 40 λεπτά στους 200 C. βαθμούς στον αέρα.
Ετοιμάζουμε την γέμιση: 
  1. Βάζουμε την ψίχα που βγάλαμε από τις μελιτζάνες στο μπλέντερ, και τις πολτοποιούμε.
  2. Κόβουμε το φιλέτο κοτόπουλο σε πολύ μικρά κομματάκια. 
  3. Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι, και το σοτάρουμε. 
  4. Μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα, ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον πολτό μελιτζάνας, τα μπαχαρικά, αλάτι, και πιπέρι. 
  5. Αφήνουμε να σοταριστούν καλά, και σβήνουμε με το κρασί, ή την μπύρα. 
  6. Αφού εξατμιστεί το κρασί, ρίχνουμε 2-3 κουταλιές από τα ψιλοκομμένα ντοματάκια, λίγο νερό, και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να σιγοβράσουν λίγο τα ντοματάκια.
Ολοκλήρωση:
  1. Σε ένα μπολάκι τρίβουμε τη φέτα σε μικρά κομματάκια.
  2. Μοιράζουμε την γέμιση στις μελιτζάνες, και την απλώνουμε. 
  3. Πασπαλίζουμε από πάνω τη φέτα, στάζουμε επάνω ελάχιστο ελαιόλαδο, και πασπαλίζουμε ελάχιστη ρίγανη. 
  4. Αδειάζουμε στο ταψί τα υπόλοιπα ντοματάκια, λίγο ελαιόλαδο, ελάχιστο αλάτι στα ντοματάκια, και περίπου ένα ποτηράκι του κρασιού νερό. 
  5. Τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο, και ψήνουμε στους 180 C. βαθμούς για 1 ώρα περίπου. Αν χρειαστεί σκεπάζουμε για λίγο με αλουμινόχαρτο, έως ότου βράσουν τα ντοματάκια, για να μην μας καεί η φέτα.
  6. Σερβίρουμε ζεστό το φαγητό, με μία-δύο κουταλιές από την σάλτσα του, επάνω στη φέτα.
Tips:
  • Προαιρετικά προσθέτουμε στο φαγητό μας ελάχιστο φινόκιο. Δίνει ένα άλλο άρωμα για όσους τους αρέσει.
  • Μπορούμε να βάλουμε μπέικον ψιλοκομμένο αντί για κοτόπουλο, ή και τα δύο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF