Σάββατο, Οκτωβρίου 26, 2013

Κολοκυθοκεφτέδες Panos, ή τέλεια συνταγή!!

Όσο και αν έψαξα για μια πιο νόστιμη και αρωματική συνταγή για κολοκυθοκεφτέδες, δεν βρήκα. Δεν ξέρω, μου αρέσουν λίγο τα πικάντικα και νόστιμα φαγητά, και ιδικά οι κολοκυθοκεφτέδες πρέπει να είναι νόστιμοι, επειδή έχουν ψωμί, αλεύρι, και όχι κρέας, γίνονται λίγο άγευστοι. Έτσι λοιπόν έφτιαξα μια νόστιμη συνταγή για κολοκυθοκεφτέδες. Δοκιμάστε την, ελπίζω ότι θα σας αρέσουν, και ότι πιο νόστιμους, δεν έχετε ξαναφάει.
Υλικά:
3 μέτρια κολοκυθάκια, (500 - 600 γρμ. περίπου)
3 φρέσκα μέτρια κρεμμυδάκια
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
2-3 κλαράκια άνηθο
3-4 κλαράκια σέλινο
ένα μικρό ματσάκι μαϊντανό
2-3 φυλλαράκια δυόσμο, ή βασιλικό
2-3 σκελίδες σκόρδο
150 γρμ. τυρί φέτα πικάντικη
80 γρμ. παρμεζάνα τριμμένη, ή άλλο σκληρό τυρί πικάντικο
2 αυγά
180 γρμ. φρυγανιά τριμμένη, ή 1-2 φέτες αρκετά ξερό χωριάτικο ψωμί, (ψίχα μόνο)
αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, όσο πάρει, περίπου 200 γρμ. (ανάλογα τα υγρά που θα έχουν τα κολοκυθάκια
3 κουτ. σ. ελαιόλαδο
ένα κύβο ζωμό βοδινού
2 κουτ. γλ. χυμό λεμόνι
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο και αλεύρι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα κολοκυθάκια. Τα περνάμε από το χοντρό του τρίφτη, και τα στίφουμε καλά, όσο πιο πολύ μπορούμε να φύγουν τα υγρά. Τα βάζουμε σε ένα λεκανάκι.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, τα σκόρδα, και τα λαχανικά, και τρίβουμε στο χοντρό του τρίφτη το κρεμμύδι.
Λιώνουμε με το δάχτυλο καλά σε ένα πιατάκι τον κύβο βοδινού με τις δύο κουτ. ελαιόλαδο, και ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.
Χτυπάμε λίγο τα αυγά με ένα σύρμα. Τρίβουμε το τυρί φέτα με τα χέρια.
Τρίβουμε καλά την ψίχα του ψωμιού, (προσοχή!! δεν την μουσκεύουμε), και τα ρίχνουμε όλα μαζί τα υλικά στο λεκανάκι με το κολοκύθι, εκτός το αλεύρι.
Ζυμώνουμε πολύ καλά με τα χέρια, (ιδιαίτερα αν βάλαμε ψωμί θέλει καλό ζύμωμα να μαλακώσει και να λιώσει), και ρίχνουμε το μισό αλεύρι. Ζυμώνουμε, και ρίχνουμε πλέον όσο αλεύρι χρειάζεται έως ότου γίνει μία ζύμη που να μπορεί να πλάθεται. Όχι σφιχτή πολύ, θα κολλάει αρκετά στα χέρια μας, θα χρησιμοποιήσουμε αλεύρι για να τους πλάσουμε.
Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά, ρίχνουμε μπόλικο ελαιόλαδο, και το αφήνουμε να κάψει καλά. Πλάθουμε τους κεφτέδες βάζοντας λίγο αλεύρι στις παλάμες μας, και τους ρίχνουμε στο τηγάνι. Πατάμε λίγο με μία σπάτουλα να κάτσουν, και να γίνουν πλακέ, έτσι θα ψηθούν μέσα πολύ καλύτερα. Τους ψήνουμε σε μέτρια φωτιά, και από τις δύο μεριές καλά, να πάρουν ένα σκούρο καστανό χρώμα.
Τους τοποθετούμε σε πιατέλα πάνω σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.
Αν θέλουμε μπορούμε να μην τους πλάσουμε με τα χέρια. Απλά παίρνουμε μία - μία κουταλιά με ένα κουτάλι, και να την ρίχνουμε στο τηγάνι.
Τους πατάμε με την σπάτουλα να κάτσουν, και τους ψήνουμε όπως αναφέραμε. Σε αυτήν τη περίπτωση βάζουμε λιγότερο αλεύρι στη ζύμη μας.
Τρώγονται κατά προτίμηση ζεστοί, αλλά και κρύοι. Μπορείτε να τους συνοδεύσετε με μια ελαφριά σάλτσα πέστο βασιλικού, ή πικάντικη σάλτσα φέτας.
Tips:
1) Δοκιμάστε τους καλύτερα στο αλάτι, διότι το κολοκύθι παίρνει αλάτι, και επειδή έχει και αρκετό αλεύρι, θέλει λίγο αλατάκι παραπάνω. Για καλύτερα, ψήστε έναν, δοκιμάστε τον, και κανονίζετε στο αν θέλει άλλο αλάτι.
2) Αν έχετε λαδωτήρι Ζακύνθου, βάλτε 1 γεμάτο κουτ. του γλυκού ψιλοτρυμμένο, θα τους δώσει μία πολύ πιο έντονη γεύση, και άρωμα.
3) Μπορούμε να βάλουμε όσο αλεύρι θέλουμε, και να τους κάνουμε σφιχτούς ώστε να μην κολλάνε στα χέρια μας..., αλλά θα χάσουν πολύ από την γεύση, και το άρωμα τους. Θα γίνουν πολύ ψωμένιοι, και άνοστοι...
4) Αν θέλετε κάτι πιο εντυπωσιακό, πιο εύκολο, αλλά και εξίσου νόστιμο, βάλτε δύο κουταλιές ζύμης σε κάθε θήκη στη φόρμα για μάφινς, και ψήστε τους στο φούρνο. Γίνονται τέλειοι, και πιο ελαφροί, διότι δεν τηγανίζονται στο λάδι!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF