Τρίτη, Φεβρουαρίου 11, 2014

Πατατούλες με τυρί al forno

Κόκκινες πατατούλες στο φούρνο, με τυρί, φρέσκο κρεμμυδάκι, μπέικον, και κρέμα τυριού. Ένα υπέροχο και πολύ γευστικό ορεκτικό. Μπορεί να σερβιριστεί για ορεκτικό, αλλά και σαν συνοδευτικό πιάτου. Απολαύστε τις με τα περισσότερα φαγητά σας. Σας δίνω δύο διαφορετικούς τρόπους σερβιρίσματος, και κρέμας τυριού. Οι φώτο είναι ενδεικτικές.
Υλικά:
10 μέτριες κόκκινες πατατούλες, κατά προτίμηση στρογγυλές
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
4 φρέσκα μικρά κρεμμυδάκια, χωρίς τα φύλλα, κομμένα σε λεπτές ροδελίτσες
100 γρμ. μαλακό τυρί. τσένταρ, γκούντα, τιρόλο, κ.λ.π. κομμένο σε πολύ μικρά κυβάκια, ή στο χοντρό του τρίφτη

Για το γαρνίρισμα:
5 Φέτες μπέικον, ψημένες και μέτρια ψιλοκομμένες
κρέμα τυριού, (επιλογή μιας από τις δύο συνταγές)
λίγα φρέσκα φυλλαράκια μαϊντανό
λίγη πάπρικα γλυκιά

1η συνταγή:
Ξινή κρέμα τυριού.
5 κουτ. σ. γεμάτες, κρέμα τυρί Philadelphia
3 κουτ. σ. κρέμα γάλακτος
ελάχιστο λευκό πιπέρι
μια τσιμπιά αλάτι

2η συνταγή:
Κρέμα φέτας.
80 γρμ. τυρί φέτα μαλακιά
40 γρμ. κρέμα γάλακτος
30 γρμ. γάλα
μια πρέζα ρίγανη ψιλοτριμένη
ελάχιστο λευκό πιπέρι
ελάχιστο αλάτι, (προαιρετικά)

 Εκτέλεση:
1. Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες, και τις βράζουμε με την φλύδα τους, μέχρι να γίνουν. Τις στραγγίζουμε καλά.
2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200-220 βαθμούς C.
3. Στρώνουμε ένα ταψάκι ή λαμαρίνα, με αλουμινόχαρτο, και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο.

1η επιλογή:
Τοποθετούμε τις πατάτες, και με το εργαλείο που λιώνουμε πατάτες, πιέζουμε ελαφρά μια-μια πατάτα να σπάσει, και να γίνει πλακέ. (Προσοχή δεν τις λιώνουμε).

2η επιλογή:
Κόβουμε τις πατάτες στη μέση, και τις τοποθετούμε με την κομμένη πλευρά προς τα επάνω. Αν δεν στέκονται, αφαιρούμε ελάχιστα στο κάτω μέρος, ώστε να γίνει μια επίπεδη βάση.

4. Περιχύνουμε λίγο ακόμη ελαιόλαδο πάνω στις πατάτες, αλατοπιπερώνουμε, και πασπαλίζουμε λίγη ρίγανη.
5. Τις τοποθετούμε στο φούρνο, και ψήνουμε για 6 - 7 λεπτά.
6. Κατόπιν βάζουμε από πάνω τα κρεμμυδάκια, και το τυρί σε κυβάκια. Ψήνουμε ξανά για 1-2 λεπτά, ίσα να λιώσει καλά το τυρί.
Σερβίρισμα:

1η συνταγή:
Ξινή κρέμα τυριού.
1. Σε ένα μπολ δουλεύουμε καλά με το σύρμα το τυρί κρέμα με την κρέμα γάλακτος, το αλάτι, και το πιπέρι, μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.

2η συνταγή:
Κρέμα φέτας.
1. Ζεσταίνουμε το γάλα και τη κρέμα γάλακτος μαζί.
2. Βάζουμε τη φέτα κομματιασμένη στο μπλέντερ.
3. Μόλις κάψει καλά και αρχίζει να φουσκώνει το γάλα, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το ρίχνουμε στο μπλέντερ με τη φέτα, τη ρίγανη, το πιπέρι, και το αλάτι (αν βάλουμε).
4. Χτυπάμε μέχρι να γίνει μία λεία πηχτή κρέμα.
Ολοκλήρωση:
1. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σοτάρουμε για λίγο το μπέικον.
2. Τοποθετούμε τις πατατούλες σε πιατέλα σερβιρίσματος, και γαρνίρουμε με κομματάκια μπέικον πάνω σε κάθε πατατούλα, και από πάνω μια κουταλιά κρέμα τυριού. Τέλος πασπαλίζουμε με ελάχιστη γλυκιά πάπρικα, και ένα φυλλαράκι μαϊντανό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF