Δευτέρα, Μαρτίου 03, 2014

Λαγάνα παραδοσιακή σπιτική

Νόστιμη και μυρωδάτη σπιτική λαγάνα. Φτιάξτε μόνοι σας την λαγάνα για την Καθαρά Δευτέρα, εύκολα, απλά, με πεντανόστιμη γεύση.
Υλικά για 2 λαγάνες:
600 γρμ. αλεύρι σκληρό, ή γ.ο.χ
300 γρμ. αλεύρι κίτρινο σταρένιο, ή αν θέλετε 1 κιλό για όλες τις χρήσεις
650 ml χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά 9 γρμ.
1 κουτ. σ. ελαιόλαδο
1 1/2  κουτ. γλ. αλάτι 20 γρμ.
1 1/2 κουτ. γλ. ζάχαρη 20 γρμ.
Για επάλειψη:
λίγο νερό με ελαιόλαδο
αρκετό σουσάμι για πασπάλισμα

προαιρετικά
1 πρέζα ρίγανη, λίγο παπαρουνόσπορο

Εκτέλεση:
  1. Βάζουμε τα 600 γρμ. νερό, και το υπόλοιπο στο ζύμωμα.
  2. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, και ζυμώνουμε προσθέτοντας το υπόλοιπο νερό.
  3. Ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά αργά, και για 5-6 λεπτά σε γρήγορη ταχύτητα.
  4. Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά, και τεμαχίζουμε την ζύμη σε δυο ίσα μέρη. Την κάνουμε μπαλάκια χωρίς να επεξεργαστούμε πολύ την ζύμη, και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30-45 λεπτά σκεπασμένη με μια πετσέτα.
  5. Ανοίγουμε την ζύμη πατώντας με τα δάχτυλα ή με πλάστη, σε οβάλ σχήμα.
  6. Τοποθετούμε σε λαμαρίνα και τις δύο, ή σε δυο ανάλογα ταψάκια, και αφήνουμε να ξεκουραστούν για 30-40 λεπτά σε θερμοκρασία 32-35 βαθμούς.
  7. Με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια με νερό και λάδι, και πασπαλίζουμε αρκετό σουσάμι.
  8. Τρυπάμε με τα δάχτυλα, ή με το πίσω μέρος μιας ξύλινης κουτάλας, και ψήνουμε σε θερμοκρασία 190-200 βαθμούς για 30-35 λεπτά.
  9. Αφαιρούμε από το ταψί, και τις τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF