Κυριακή, Δεκεμβρίου 28, 2014

Σφολιάτα στιγμής

Γρήγορη και εύκολη σφολιάτα στιγμής, για ώρα ανάγκης, όταν δεν έχουμε χρόνο.
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι σκληρό
2 κουτ. γλ. αλάτι
2 κουτ. γλ. ζάχαρη
1 κουτ. σ. ξύδι
2 ποτήρια του νερού νερό χλιαρό
βούτυρο μαργαρίνη, λιωμένο σε κρεμώδες υφή

Εκτέλεση:
1. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά, εκτός το βούτυρο, και με τον γάντζο, φτιάχνουμε μια απαλή μαλακή ζύμη, αλλά να μην κολλάει στα χέρια. Καλό είναι να κρατήσουμε ελάχιστο νερό, και να το ρίξουμε κατά την διάρκεια του ζυμώματος, αν θέλει, διότι τα αλεύρια έχουν διαφορά, και δεν τραβούν την ίδια υγρασία όλα.
2. Αφού έχουμε έτοιμη την ζύμη μας, την χωρίζουμε σε 6 ίσα μέρη, 250 γρμ. έκαστο περίπου βγαίνουν.
3. Τα φτιάχνουμε μπαλάκια, και τα βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα να ξεκουραστούν.
4. Παίρνουμε 100 γρμ. περίπου βούτυρο μαργαρίνη, η ποσότητα είναι εικονική,  και το λιώνουμε, χωρίς να το κάψουμε. Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο, σε ίση ποσότητα κρύου βουτύρου, και το ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, ώστε να έχουμε ένα λιωμένο βούτυρο, σε κρεμώδες υφή.
5. Ανοίγουμε με τον πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια, κάθε μπαλάκι σε λεπτό στρογγυλό φύλλο.
 6. Αλείφουμε με ένα πινέλο το φύλλο, με αρκετό από το βούτυρο, και το διπλώνουμε στη μέση.
7. Αλείφουμε ξανά με το λιωμένο βούτυρο, το μισό κατά μήκος, και το ξαναδιπλώνουμε κατά μήκος.
8. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια τώρα με βούτυρο, και διπλώνουμε, μισό από την μία πλευρά έως την μέση, και μισό από την άλλη έως την μέση. Δηλαδή, οι δύο άκρες συναντιόνται στη μέση.
9. Αλείφουμε με βούτυρο τη μισή επιφάνεια, και το διπλώνουμε με μιας στη μέση. Έτσι έχουμε ένα φάκελο.
Πατάμε ελαφρά την επιφάνεια της ζύμης να φύγει τυχόν αέρας από μέσα, και την βάζουμε για 15 λεπτά στο ψυγείο να ξεκουραστεί. Φτιάχνουμε έτσι όλα τα μπαλάκια.
10. Τέλος ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε φύλλο, πάχους ανάλογα την χρήση, και είναι έτοιμη η σφολιάτα στιγμής, γρήγορα και απλά.
Μπορούμε να ανοίξουμε όσα μπαλάκια θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε, και τα υπόλοιπα να τα φυλάξουμε στο ψυγείο για μερικές ημέρες, ή τα ανοίγουμε όλα, και τα φυλάμε στην κατάψυξη για αρκετό καιρό.
Προσοχή, αυτή η σφολιάτα, δεν αντικαθιστά την κανονική σφολιάτα, που την ανοίγουμε με βούτυρο για 6 φορές. Απλά είναι για μια γρήγορη χρήση.

Σημείωση:
Στο βούτυρο δεν είναι κανονική η δοσολογία, απλά φτιάχνουμε περίπου τόσο, και χρησιμοποιούμε όσο πάρει. Αρκεί να είναι ίση ποσότητα λιωμένο, με άλιωτο, και τα ανακατεύουμε μαζί ώστε να φτιάξουμε μια μαλακιά κρέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF