Πέμπτη, Ιανουαρίου 01, 2015

Κοτόπιτα

Πεντανόστιμη ζουμερή κοτόπιτα, με τραγανό μυρωδάτο φύλλο κρούστας.
Υλικά για ταψί του φούρνου:

Για τη ζύμη:
2 φύλλα σφολιάτας
λίγο ελαιόλαδο

Για τη γέμιση:
4 φιλέτα στήθος κοτόπουλο
1 κύβο ζωμό κότας
1 μικρή κονσέρβα μανιτάρια τεμαχισμένα, και ψιλοκομμένα
1 μέτριο πράσο ψιλοκομμένο
2 μέτρια κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
1 πιπεριά κίτρινη ψιλοκομμένη
2 κουτ. σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
2-3 λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
200 γρμ. τυρί φέτα σκληρή, τριμμένη στο χέρι
100 γρμ. κεφαλοτύρι, ή γραβιέρα, τριμμένο
2 αυγά
2 κουτ. σ. μουστάρδα απαλή, ή πικάντικη, ανάλογα τα γούστα
λίγη ρίγανη
αλάτι
πιπέρι
Για την επάλειψη, κρούστα:
1 αυγό
1 κουτ. σ. ελαιόλαδο
5-6 κουτ. σ. ζωμό από το βράσιμο του κοτόπουλου
λίγο σουσάμι
λίγο λευκό πιπέρι, ή μίγμα πιπεριών
Εκτέλεση:
1. Βράζουμε τα φιλέτα κοτόπουλο σε νερό με ένα κύβο ζωμό κότας, για 8-10 λεπτά. Το κόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια, ή τα ξάνουμε με τα δάχτυλα.
2. Σχίζουμε το πράσο στη μέση, και το ψιλοκόβουμε, όπως και όλα τα υπόλοιπα λαχανικά.
3. Σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια, το πράσο, τις πιπεριές, και τα μανιτάρια ψιλοκομμένα, να πιούν τα υγρά τους και να μαραθούν. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και τις λιαστές ντομάτες, ανακατεύουμε, και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμα.
4. Αδειάζουμε το μίγμα σε ένα μεγάλο μπολ, και προσθέτουμε τον μαϊντανό, τα τυριά, τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα, την μουστάρδα, την ρίγανη, αλάτι αν χρειάζεται, και πιπέρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
5. Απλώνουμε σε καλά λαδωμένο ταψί το ένα φύλλο ζύμης, ώστε να ανέβει λίγο και στα τοιχώματα του ταψιού, και αλείφουμε το φύλλο με λίγο ελαιόλαδο. Αδειάζουμε την γέμιση, και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
6. Γυρίζουμε προς την γέμιση το περίσσευμα του φύλλου, και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο.
7. Γυρνάμε προς τα κάτω τις άκρες του φύλλου, να περάσουν ενδιάμεσα στο κάτω φύλλο, και στα τοιχώματα του ταψιού, ή το τυλίγουμε ρολάκι προς τα επάνω, στις άκρες του ταψιού.
Για καλύτερη ευκολία, απλώνουμε το φύλλο στον πάγκο μας, επάνω σε λαδόκολλα, και το τεντώνουμε δεξιά-αριστερά με τα χέρια μας, να μεγαλώσει σύμφωνα με το ταψί.
8. Χτυπάμε καλά το αυγό με μια κουταλιά ελαιόλαδο, και με 5-6 κουταλιές ζωμό από το βράσιμο του κοτόπουλου. Με ένα πινέλο αλείφουμε την ζύμη μας καλά.
9. Με ένα μαχαιράκι χαράζουμε την ζύμη σε μερίδες μέχρι και το κάτω φύλλο, ώστε να επιτρέψουμε στον αέρα να φεύγει κατά το ψήσιμο, και να μην φουσκώνει, και περιχύνουμε επάνω το υπόλοιπο μίγμα του αυγού. Τέλος, πασπαλίζουμε με ελάχιστο λευκό πιπέρι, ή μίγμα πιπεριών, λίγο σουσάμι και ελάχιστη ψιλοτριμένη ρίγανι.
10. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C. για 45 λεπτά περίπου, να πάρει ένα ελαφρώς σκούρο χρυσαφί χρώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF