Κυριακή, Φεβρουαρίου 11, 2018

Μοσχαράκι στη γάστρα μαριναρισμένο

Μοσχαράκι στη γάστρα μαριναρισμένο με μπαχαρικά, αρωματικά βότανα, μουστάρδα, και κόκκινο κρασί.

Υλικά:
2 με 2 1/2 κιλά μοσχαράκι, ελιά, ποντίκι, κ.λ.π. σε 2 ή τρία κομμάτια
1 μέτριο κρεμμύδι
1 μικρό πράσο
1 πορτοκάλι, το χυμό του
λίγο αλάτι
λίγο πιπέρι
1-2 κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο, ή λίγο ξερό
ελαιόλαδο
λίγο λαδωτήρι, (προαιρετικά, δίνει άλλη γεύση)

Για την μαρινάδα:
1 μέτριο κρεμμύδι
4-5 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
1 κλαράκι φρέσκο δεντρολίβανο
2 κουτ. σ. μουστάρδα
4 κουτ. σ. κόκκινο κρασί
1 κουτ. γλ. μίγμα μπαχαρικών για κρέας
1 κουτ. γλ. μίγμα λαχανικών σε σκόνη, (νοστιμιά)
λίγη ρίγανι
λίγο φρεσκοτριμένο πιπέρι, ποικιλία διαφόρων πιπεριών
1 πορτοκάλι, το χυμό του
Εκτέλεση:

Μαρινάδα:
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε μέτριες φέτες το κρεμμύδι, και τα σκόρδα στη μέση ή στα τρία.
Σε ένα μεγάλο τάπερ, ή λεκανάκι, ή ταψάκι, στρώνουμε το κρεμύδι και τα μισά σκόρδα. Βάζουμε στο κέντρο το κλαράκι του δεντρολίβανου.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάδας, και τα ανακατεύουμε καλά.
Στεγνώνουμε το κρέας από υγρασία, και βουτάμε ένα ένα τα κομμάτια στη μαρινάδα να καλυφθεί παντού, και τα τοποθετούμε στο τάπερ επάνω στο κρεμμύδι. Τοποθετούμε ενδιάμεσα στα κομμάτια και από πάνω τα υπόλοιπα σκόρδα.
Αδειάζουμε την υπόλοιπη μαρινάδα επάνω στο κρέας, και σκεπάζουμε το σκεύος με καπάκι, ή με μεμβράνη.
Τοποθετούμε στο ψυγείο, και το αφήνουμε όλη νύχτα.

Ετοιμασία για ψήσιμο:
Καθαρίζουμε και κόβουμε το κρεμμύδι στη μέση κάθετα, και μετά σε μέτριες λεπτές φέτες. Κόβουμε και το πράσο σε μέτριες ροδέλες.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στη γάστρα, και στρώνουμε το κρεμμύδι, και τα σκόρδα που είχαμε στη μαρινάδα.
Τοποθετούμε από πάνω το κρέας, και πασπαλίζουμε επάνω στο κρέας το πράσο.
Αλατοπιπερώνουμε προσεχτικά, διότι έχει η μαρινάδα τις γεύσεις της, στίβουμε το πορτοκάλι επάνω, και βάζουμε τον δεντρολίβανο.
Αν βάλουμε λαδωτήρι, το κόβουμε σε κομματάκια φουντουκιού, και το πασπαλίζουμε επάνω, και ενδιάμεσα στο κρέας. Περίπου ένα κομματάκι σαν καρύδι.
Κλείνουμε την γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 2,5 έως 3 ώρες. Στις 2 ώρες αν θέλουμε ανοίγουμε και γυρίζουμε το κρέας και από την άλλη μεριά. Νερό δεν χρειάζεται καθόλου.

Τώρα, επειδή δεν πετάμε τίποτα!! 
Καθαρίζουμε μερικές πατατούλες, και τις βάζουμε σε ένα ταψάκι μαζί με την μαρινάδα και τα κρεμμύδια που έμειναν.
Λίγο ελαιόλαδο, αλατοπίπερο, λίγη ρίγανη, και τις ψήνουμε στο φούρνο.
Αν θέλουμε, στις 2 ώρες που θα ανοίξουμε τον φούρνο για να δούμε το κρέας, τον γυρίζουμε στον αέρα στους 180 βαθμούς, βάζουμε πιο πάνω την γάστρα, και βάζουμε από κάτω από την γάστρα το ταψάκι με τις πατατούλες.
Σε 1 ώρα που θα βγει η γάστρα με το κρέας, θα είναι έτοιμες και οι πατατούλες μας. Αν θέλουμε περισσότερο χρώμα, τις βάζουμε στο τέλος για 10 λεπτά ψηλά στο γκριλ. Τέλειες!!
Καλή σας όρεξη!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF