Τέλος τα ζυμώματα και οι πολύωρες διαδικασίες. Υπέροχη τραγανή λαγάνα σαν να την έχεις κάνει ζυμωτή. Πανεύκολη μέσα σε 15 λεπτά προεργασία, και 20 λεπτά ψήσιμο.
Υλικά για 2 λαγάνες:1 κιλό αλεύρι σκληρό, ή 600 γρμ. σκληρό και 400 κίτρινο, επιλέξτε όποιο θέλετε
1 3/4 φακελάκια μαγιά ξερή, (από το ένα φακελάκι κρατάμε 1/2 κουτ. γλ.)
2 κουτ. γλ. ζάχαρη
2 κουτ. γλ. αλάτι
6 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
650 γρμ. νερό
Για επάλειψη:
λίγο χυλό αλευριού
σουσάμι για πασπάλισμα
1 πρέζα ρίγανη, όχι αρκετή, (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Η συνταγή εκτελείται από το προηγούμενο βράδυ.
- Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε τα αλεύρια. Κάνουμε 3 λακουβίτσες και σε κάθε μια ρίχνουμε την μαγιά, το αλάτι, και την ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
- Ανοίγουμε μια μεγάλη λακκούβα στη μέση, και προσθέτουμε το νερό με το ελαιόλαδο.
- Ανακατεύουμε με το κουτάλι από την μέση κυκλικά να ενσωματώνεται το νερό με το αλεύρι, και κατόπιν με το χέρι μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μαλακή ζύμη η οποία θα κολλάει στα χέρια. 2-3 λεπτά δεν θέλει πολύ.
- Πιέζουμε ομοιόμορφα την ζύμη μέσα στο μπολ, σκεπάζουμε το μπολ με ένα καπάκι, ή με μεμβράνη, και το βάζουμε στο ψυγείο για όλη την νύχτα. 12 ώρες τουλάχιστον. Προσοχή: Η ζύμη θα φουσκώσει αρκετά στο ψυγείο οπότε θα πρέπει να την έχετε βάλει σε αρκετά μεγάλο μπολ με μπόλικο ελεύθερο χώρο.
- Την επόμενη μέρα το πρωί, την βγάζουμε από το ψυγείο. Θα δούμε ότι έχει ακόμα μια υγρασία.
- Απλώνουμε αρκετό αλεύρι σε ένα πάγκο, 3-4 κουταλιές, αλευρώνουμε και τα χέρια μας, και αδειάζουμε την ζύμη.
- Διπλώνουμε με μια σπάτουλα για αρχή, από έξω προς τα μέσα. Κατόπιν συνεχίζουμε λίγο με τα χέρια. Δεν χρειάζεται ζύμωμα πάνω από 2 λεπτά.
- Στη συνέχεια, προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 220 βαθμούς αντιστάσεις.
- Χωρίζουμε την ζύμη μας στα δυο, και με τον πλάστη ανοίγουμε δυο παχιά μακρόστενα φύλλα 2 εκ. πάχος περίπου, και την τοποθετούμε σε ταψί ή λαμαρίνα. (Πρώτα φτιάχνουμε την μια).
- Με ένα πινέλο αλείφουμε ελαφρώς την επιφάνεια της ζύμης με λίγο χυλό αλευριού που έχουμε φτιάξει 3:1 νερό αλεύρι, και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
- Τέλος τρίβουμε καλά ανάμεσα στις παλάμες μας την ρίγανη να γίνει σκόνη, και την πασπαλίζουμε στη λαγάνα. (προαιρετικά).
- Πιέζοντας με τα δάχτυλά μας κάνουμε μικρές-μικρές λακκουβίτσες, ή για καλύτερα, με το πίσω μέρος ενός στυλό, (αφού το έχουμε πλύνει καλά).
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά περίπου, ώσπου να πάρει απαλό χρώμα.
- Στο διάστημα αυτό, φτιάχνουμε και την δεύτερη λαγάνα, ώστε όταν ψηθεί η πρώτη να έχουμε και την δεύτερη έτοιμη για ψήσιμο.
Ο χρόνος εξαρτάται ανάλογα με το πόσο παχιές τις κάναμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου