Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2018

Λαγάνα χωρίς ζύμωμα

Τέλος τα ζυμώματα και οι πολύωρες διαδικασίες. Υπέροχη τραγανή λαγάνα σαν να την έχεις κάνει ζυμωτή. Πανεύκολη μέσα σε 15 λεπτά προεργασία, και 20 λεπτά ψήσιμο. 
Υλικά για 2 λαγάνες:
1 κιλό αλεύρι σκληρό, ή 600 γρμ. σκληρό και 400 κίτρινο, επιλέξτε όποιο θέλετε
1 3/4 φακελάκια μαγιά ξερή, (από το ένα φακελάκι κρατάμε 1/2 κουτ. γλ.)
2 κουτ. γλ. ζάχαρη
2 κουτ. γλ. αλάτι
6 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
650 γρμ. νερό

Για επάλειψη:
λίγο χυλό αλευριού
σουσάμι για πασπάλισμα
1 πρέζα ρίγανη, όχι αρκετή, (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
  1. Η συνταγή εκτελείται από το προηγούμενο βράδυ.
  2. Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε τα αλεύρια. Κάνουμε 3 λακουβίτσες και σε κάθε μια ρίχνουμε την μαγιά, το αλάτι, και την ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
  3. Ανοίγουμε μια μεγάλη λακκούβα στη μέση, και προσθέτουμε το νερό με το ελαιόλαδο.
  4. Ανακατεύουμε με το κουτάλι από την μέση κυκλικά να ενσωματώνεται το νερό με το αλεύρι, και κατόπιν με το χέρι μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μαλακή ζύμη η οποία θα κολλάει στα χέρια. 2-3 λεπτά δεν θέλει πολύ.
  5. Πιέζουμε ομοιόμορφα την ζύμη μέσα στο μπολ, σκεπάζουμε το μπολ με ένα καπάκι, ή με μεμβράνη, και το βάζουμε στο ψυγείο για όλη την νύχτα. 12 ώρες τουλάχιστον.         Προσοχή: Η ζύμη θα φουσκώσει αρκετά στο ψυγείο οπότε θα πρέπει να την έχετε βάλει σε αρκετά μεγάλο μπολ με μπόλικο ελεύθερο χώρο.
  6. Την επόμενη μέρα το πρωί, την βγάζουμε από το ψυγείο. Θα δούμε ότι έχει ακόμα μια υγρασία.
  7. Απλώνουμε αρκετό αλεύρι σε ένα πάγκο, 3-4 κουταλιές, αλευρώνουμε και τα χέρια μας, και αδειάζουμε την ζύμη.
  8. Διπλώνουμε με μια σπάτουλα για αρχή, από έξω προς τα μέσα. Κατόπιν συνεχίζουμε λίγο με τα χέρια. Δεν χρειάζεται ζύμωμα πάνω από 2 λεπτά.
  9. Στη συνέχεια, προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 220 βαθμούς αντιστάσεις.
  10. Χωρίζουμε την ζύμη μας στα δυο, και με τον πλάστη ανοίγουμε δυο παχιά μακρόστενα φύλλα 2 εκ. πάχος περίπου, και την τοποθετούμε σε ταψί ή λαμαρίνα. (Πρώτα φτιάχνουμε την μια).
  11. Με ένα πινέλο αλείφουμε ελαφρώς την επιφάνεια της ζύμης με λίγο χυλό αλευριού που έχουμε φτιάξει 3:1 νερό αλεύρι, και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
  12. Τέλος τρίβουμε καλά ανάμεσα στις παλάμες μας την ρίγανη να γίνει σκόνη, και την πασπαλίζουμε στη λαγάνα. (προαιρετικά).
  13. Πιέζοντας με τα δάχτυλά μας κάνουμε μικρές-μικρές λακκουβίτσες, ή για καλύτερα, με το πίσω μέρος ενός στυλό, (αφού το έχουμε πλύνει καλά).
  14. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά περίπου, ώσπου να πάρει απαλό χρώμα.
  15. Στο διάστημα αυτό, φτιάχνουμε και την δεύτερη λαγάνα, ώστε όταν ψηθεί η πρώτη να έχουμε και την δεύτερη έτοιμη για ψήσιμο.
Ο χρόνος εξαρτάται ανάλογα με το πόσο παχιές τις κάναμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF